Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Fotka polonahé ženy na střeše bez jištění pobouřila internet. Jde nám o adrenalin, shodují se autorky

Gabriela Eliáš a Marie jsou modelky a zároveň fotografky. Žijí a pracují v Brně a ve volném čase se střídají před a za objektivem fotoaparátu a vzájemně si pořizují fotky. Jedním ze svých posledních děl pobouřili internet. Marie vyfotila Gabrielu oděnou pouze v plavkách, jak na podpatcích pózuje na střeše domu v centru Brna, a to zcela bez jištění.

Jde o fotomontáž, mají jasno lidé

„No ty wogo, to je masakr. Blázen modelka, blázen fotograf,“ reagovala na fotku na sociální síti Jana Sedláková

„Myslím, že je to fotomontáž. Umíte si představit, jak leze po šikmé ploše s osmicentimetrovými podpatky?“ ptá se diskutující Renata Pellizzieri.

O fotomontáž však rozhodně nejde. „Dělat fake nemám zapotřebí a umím toho celkem hodně,“ odpověděla v diskuzi sama modelka a připojila krátké video ze střechy.


Marie v roli modelky na jedné z brněnských střech.

„Kdybych spadla, zabila bych se,“ ujišťuje modelka

S oběma autorkami jsem se spojil přes videohovor a Marie s Gabrielou mi přímo ze střechy domu, kde fotka vznikla, popisovaly zákulisí vzniku obrázku. „Kdybych spadla, zabila bych se,“ ujistila mě o realitě focení na střeše modelka Gabriela Eliáš. „Dělám vzdušnou akrobacii a jsem zvyklá na aktivitu ve výškách, pořád hledám nebezpečná místa. Když provádím akrobatické prvky třeba v osmi metrech, tak je jasné, že mi hrozí i fatální zranění. Odpovědí na to, proč to děláme, je prostě touha po adrenalinu.“

Přesné místo střechy autorky do článku prozradit nechtěly. „Nechci to konkretizovat, chtěla bych v tom nechat tajemno. Líbí se nám, že lidé tipují, o který dům jde, a také to, že jim nemusíme dávat odpovědi, i když to někteří už tipli správně. Je to takové romantičtější, když lidé neví přesně, kde se to odehrává,“ vysvětlila fotografka Marie.

Obě autorky si uvědomují, že střechy, po kterých se pohybují, jsou staré a je potřeba si dávat pozor na každý krok. „Já sice akrobatické zkušenosti nemám, ale zase se věnuji silovým sportům nebo lezení po skalách a tohle mi přijde podobné jako na feratách, kde je potřeba si stále dávat pozor. Ano, pociťujeme určitou míru adrenalinu a strachu, ale je důležité nepřecenit svoje síly,“ popisuje Marie.

„Umění se nemusí líbit, líbit se musí děvka“

Některé reakce na vzniklou fotku jsou přímo útočné a urážlivé. „Jen škoda, že nespadla dolů, aspoň by se v Brně zase něco dělo. Když je někdo blbej a leze, kam nemá,“ napsala Dana Daňková„A co jako? Nějaká slepice na střeše, ještě vystrč prdel na celý město,“ hněval se Petr Mezera.

„Dostala jsem několik opravdu nepříjemných komentářů, kde lidé psali, ať spadnu, protože tam nemám co dělat, co kdyby se o tom dozvěděla policie a podobné věci. Místo toho, aby lidi zajímalo Brno z jiné perspektivy, se cítili uražení nebo pobouření. Na druhou stranu jsem dostala i spoustu hezkých zpráv, kde mi lidé psali, že je to zajímavé,“ popisuje modelka a ubezpečuje, že hejty jí nijak nevadí a je na ně relativně zvyklá.

„Jako studentka fotografie si uvědomuju, že dílo je prostě dobré, když nevzbuzuje jen pozitivní nebo jen negativní emoce, ale když vyvolává kontroverzi a přesně toho se nám s touhle fotkou podařilo dosáhnout,“ vysvětluje Gabriela.

„Fotografie naprosto splnila svůj účel, aniž bychom to předem plánovaly. Naše aktivita je nevšední a kontroverzní a hejty si obecně vůbec k srdci nebereme. Máme rády i ty bizarní komentáře. Jak říkal můj učitel výtvarného umění na střední škole, umění se nemusí líbit, líbit se musí děvka. To podle mě absolutně platí,“ vysvětlila Marie.

Gabriela Eliáš a Marie.

Fotka ze střechy nad Brnem je podle autorek jen začátek, chystá se vernisáž

Podle obou žen, které v Brně žijí a pracují, je fotka jen začátkem nového projektu. „Tahle konkrétní fotka je vlastně entrée k nově vzniklému projektu. Baví nás to, že jen co jsme to zkusili, rovnou vznikla fotka, která se dostala do povědomí veřejnosti,“ shodují se autorky.

Začátkem října má proběhnout Versniáž "Walking the Edge of Brno" fotky, která pobouřila internet„Spíš to bereme dlouhodobě. Vernisáž bude vlastně otevření tohoto projektu. Aktuálně plánujeme cesty do zahraničí, kde chceme pořizovat další fotky na dalších střechách,“ uzavřela Gabriela Eliáš.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gabriela Eliáš, Marie

Štítky fotografie, pobouření, střecha, Walking the Edge of Brno, Gabriela Eliáš, Marie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Umění nikdo tady nezmění - ADRENALIN - to je tady na prvním místě - holky a pane fotografe CHCETE ADRENAILN - TAK ZKUSTE OBLÍCT UNIFORMY A ZKUSTE ADRENALIN, O JAKÝ MÁLOKDO TADY STOJÍ - PROSTĚ SE NUDÍTE A NEVÍTE ROUPAMA CO? TAK DĚLÁTE TZV. VAŠE UMĚNÍ A VÁS URČITĚ NIKDY A NIKDO UŽ NEZMĚNÍ - MÁM TAKOVÉ TUŠENÍ. Kominíci musí mít radost, když to vidí......třeba právě pro ně, je to ROZPTÝLENÍ, když musí být pořád někde za komínem, se štětkou v ruce......

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 12:11Odpovědět

Michal Běhávka

V dnešní době fotošopů, kde si každý dokáže umístnit třeba hrocha na věž jakékoli katedrály, mně vaše umění připadá jako celkem povedený podfuk *

Středa, 7. srpna 2024, 10:46Odpovědět

Fotka polonahé ženy na střeše bez jištění pobouřila internet. Jde nám o adrenalin, shodují se autorky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.