Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Ve Ždánickém lese budou nově chráněná území. Ekologové to vítají

Způsob hospodaření ve Ždánickém lese na jihu Moravy bude šetrnější, na desetině lokality budou vyhlášena i maloplošná chráněná území. Vyplývá to z memoranda, které na nejvyšším vrchu území podepsali ministři zemědělství Marek Výborný a životního prostředí Petr Hladík, hejtman kraje Jan Grolich (všichni KDU-ČSL), generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík a zástupce ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Pavel Pešout. Ekologové způsob hospodaření v lese dříve kritizovali, memorandum přivítali. Finální podoba způsobu hospodaření bude hotová do konce letošního roku.

„Změní se způsob hospodaření. Bude jemnější, šetrnější, nebudou tady holoseče, bude se pracovat jiným způsobem s tím lesem. Zároveň zhruba na deseti procentech území, Ždánický les má 10 tisíc hektarů, to znamená zhruba na 1000 hektarech, budou vyhlášena maloplošná chráněná území. A to buď smluvní formou ochrany, to je v kompetenci Jihomoravského kraje, nebo zákonnou formou ochrany, což je v kompetenci ministerstva životního prostředí," uvedl Hladík.

Ekologové a aktivisté dříve způsob hospodaření v lesích kritizovali. Podle nich Lesy ČR v lokalitě postupovaly nešetrně a kácení bylo intenzivní. Představitelé Lesů ČR i ministerstva zemědělství tvrzení odmítali. Také ministr Výborný uvedl, že dosavadní obhospodařování Ždánického lesa bylo podle odborníků z Lesů ČR i Agentury ochrany přírody a krajiny v souladu se zákonnými povinnostmi. „Nicméně do budoucna chceme využít inovativnější postupy pro uchování a podporu druhové pestrosti a posílení funkcí lesa jako významného krajinného prvku a ekologického systému důležitého nejenom pro tento region," uvedl Výborný.

Ždánický les je na jihovýchod od Brna na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Sousedí například s Litenčickou pahorkatinou či Kyjovskou pahorkatinou. Nejvyšším bodem je vrch U Slepice.

Členka petičního výboru iniciativy Živý les pro živý region Zuzana Veverková podpis memoranda přivítala. „Jsme velmi spokojení s tím, co se tady podařilo během velmi krátké doby, tedy za rok a čtvrt, zajistit. To memorandum vnímáme jako výhru pro náš region, pro naši přírodu. Chtěli jsme, aby ten les měl možnost být více chráněný a aby v něm byly aplikovány šetrnější způsoby hospodaření, a přesně tyto věci jsou obsahem memoranda," řekla Veverková. Doplnila, že petici proti předchozímu způsobu hospodaření v lese podepsalo asi 3000 lidí.

Memorandum o zlepšení péče a ochrany Ždánického lesa přivítala i ekologická organizace Greenpeace ČR. „Je třeba ocenit snahu obou ministrů o zlepšení ochrany Ždánického lesa. Nicméně se jedná jen o jeden les a staré cenné porosty je třeba chránit v celém Česku a je to i jedna z mála možností jak naplnit cíle 10 procent striktní ochrany území, ke kterému jsme se zavázali na globální i evropské úrovni," uvedl koordinátor kampaně Zachraňme přírodu Jan Freidinger.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martinnn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky lesy, voda, vláda, Ždánický les, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Ždánickém lese budou nově chráněná území. Ekologové to vítají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.