Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Králíci ve Vyškově dostanou nový domov. V zooparku skončil klecový chov

Králici z vyškovského zooparku se dočkají nového výběhu, v zařízení skončil klecový chov. Na děti v parku čeká nové vodní hřiště, zaměstnanci také chytají novou expozici s domácími i divokými morčaty. Chtěli mít hotovo před prázdninami, ale otevření se o měsíc posune.

Králíci už bez klecí

Králíci z Vyškova vymění klece, které je omezovaly v pohybu, za volný výběh. K původní části, kde stály klícky, dělníci připojili sousední plochu a celý výběh oplotili.

„Králíci se tak pohybují volně, v otevřené i kryté části původní expozice. Mají rádi společnost, jsou sociální a hraví, jdeme tomu tedy naproti,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka Zooparku Vyškov Dagmar Nepeřená.

Domácí i divoká morčata

Návštěvníci zařízení budou mít za pár týdnů příležitost také porovnat morčata, která chovají jako domácí mazlíčky, s těmi, co žijí volně v Jižní Americe. Rozdíly jsou poměrně velké. Hlodavci se totiž dočkají úplně nové expozice, vedení zahrady pro ni našlo místo vedle expozice hrabavé drůbeže.

„Vedle šlechtěných morčat domácích návštěvníci uvidí také morčata divoká, která jsou jejich přímým předkem. Liší se především stavbou těla. Jsou menší, pohyblivější, mnohem plašší a přírodně zbarvená. Ona barevnost, na kterou jsme zvyklí, je výsledkem šlechtění. Skupina dvou samců a osmi samic k nám přijela z ostravské zoologické zahrady,“ informovala Nepeřená.

Ve Vyškově vznikne vodní hřiště pro děti. Projekt za milion je má motivovat k pohybu i k učení

Zoo park ve Vyškově v nadcházející sezoně představí své nově vybudované vodní hřiště. Malí návštěvníci se zde hravou formou naučí poznávat různé vlastnosti vody. Právě vodní prvky by podle mluvčího Vyškova Michala Kočího měly podnítit tvořivost a...

Expozice bude celoroční a do zázemí návštěvníci nahlédnou okny v její zadní části. „V prostoru určeném pro morčata domácí necháme nainstalovat nové keramické domky. Některé jsou kopie známých vyškovských budov, lidé najdou například knihovnu či radnici,“ doplnila ředitelka.

Expozice měla být hotová před startem letních prázdnin, nakonec se ovšem její otevření zhruba o měsíc posouvá.

Nové vodní hřiště

Hotová je rovněž novinka, u které nehrají hlavní úlohu zvířata, ale voda. Nové vodní hřiště s mechanickými prvky dětem kromě osvěžení nabízí formou společné hry možnost poznávat vlastnosti vody a rozvíjet vlastní šikovnost a dovednost.

Vyrostlo na trojúhelníkovém pozemku vedle loni otevřené expozice vodní drůbeže. Stálo bezmála 910 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky zoo, zoopark, zvířata, chov, klec, králík, morče, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Králíci ve Vyškově dostanou nový domov. V zooparku skončil klecový chov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.