Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Na letních táborech na jihu Moravy jsou poslední volná místa. Organizátoři zvyšují kapacity

Střediska volného času v Jihomoravském kraji mají poslední volná místa na dětských letních táborech. Někteří organizátoři ještě zvyšují kapacity, jiní mají nahlášené desítky náhradníků. Pro některé organizace je ale problémem nedostatek volnočasových pedagogů, kteří se o děti starají.

Blanenské SVČ hledá pracovníky převážně mezi studenty, spolupracuje s vysokými školami v Brně i středními pedagogickými školami v kraji. „Zájem mezi studenty je vysoký, ale převážně mezi náctiletými, kteří nemohou být vedoucím na táboře, takže s nimi vždy musí být nějaký plnoletý pedagog, což je v organizaci o sedmi lidech problém,“ uvedla ředitelka Blanka Štreitová. Pracovníky na léto, ale i celý školní rok, hledají i v brněnském SVČ Helceletka, které nabízí přes sto pobytových i příměstských táborů.

V posledních letech roste zájem převážně o příměstské tábory, a to jak z finančních důvodů, tak i kvůli blízkosti rodičů s dětmi. „Jde o celorepublikový trend. Přes den, kdy je rodič v práci, má zajištěno, že je dítě v bezpečném prostoru, má tam program a přitom jsou spolu doma,“ uvedla ředitelka tišnovského SVČ Inspiro Ivana Kroutilová.

Příměstské tábory jsou stále levnější alternativou před tábory pobytovými, přesto se jejich cena proti minulému roku zvýšila. "Náklady dodavatelů vzrostly, takže jsme i my museli zdražit, a to zhruba o deset procent," řekl ekonom SVČ Duhovka Břeclav Antonín Kraicinger. Zvýšení ceny potvrdila i Kroutilová, na zájmu se to ale podle ní neprojevilo.

Příměstské tábory jsou nejčastěji obsazené dětmi z prvního stupně základních škol, na pobytové tábory se naopak hlásí spíše teenageři. Vysoké oblibě se stále více těší mezigenerační tábory, na kterých se potkávají děti, rodiče, ale i prarodiče. Tišnovské Inspiro pořádá pro všechny tři generace například mineralogické tábory.

Mezi vyhledávané se opět dostaly sportovní tábory, jako jsou cyklistické nebo plavecké. Oblíbené jsou také kreativní tábory, které jsou zaměřené na malování, ale také šití nebo háčkování, popsala Kroutilová. „Před dvěma týdny jsme kvůli vysokému zájmu otevřeli další dva tábory zaměřené na tato témata,“ doplnila.

Skauti na jižní Moravě letos připravují 181 táborů pro téměř 6 tisíc dětí. „Skautské tábory se konají v přírodě, často bez přístupu k elektřině. Děti obvykle spí ve stanech s podsadou nebo v indiánských týpích,“ uvedla mluvčí Jihomoravských skautů Klára Smejkal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rekreace, děti, tábor, prázdniny, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letních táborech na jihu Moravy jsou poslední volná místa. Organizátoři zvyšují kapacity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.