Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Jihomoravská metropole letos zažila nejteplejší jaro od roku 1800, míní meteorologové

Letošní jaro, tedy období od začátku března do konce května, bylo v Brně nejteplejší od roku 1800, kdy meteorologové ve městě měří. Proti třicetiletému průměru za léta 1961 až 1990 bylo tepleji o 3,9 stupně Celsia. Druhé nejteplejší jaro v roce 2018 bylo o šest desetin v průměru chladnější než letošní.

Srážkově bylo letos jaro normální, proti třicetiletému průměru napršelo o 27 milimetrů více, uvedl ve svém blogu na webu brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu klimatolog Pavel Zahradníček.

Průměrná jarní teplota, která byla výrazně vyšší proti průměru v celé republice, je dalším z řady teplotních rekordů, které provázejí poslední roky a zejména loňský a letošní rok. Letošní jarní měsíce byly téměř stále teplotně nadprůměrné a teploty klesly pod průměr pouze ve druhé polovině dubna. Tehdy přišly poměrně silné mrazy, které poškodily ovocné stromy, vinice i polní plodiny.

„Z jednotlivých měsíců se nejvíce dlouhodobě otepluje duben, nejméně květen. V posledních letech byla ale jarní sezona normálnější či chladnější," zmínil Zahradníček roky 2021 až 2023. Výrazně teplejší jaro bylo naposledy v roce 2018 s poměrně chladným březnem, ale extrémně horkým dubnem.

Množství srážek se zdaleka nemění tak dynamicky jako průměrné teploty. „Z dlouhodobého hlediska sice pozorujeme klesající trend v množství jarních srážek, ale není statisticky významný. Množství klesá hlavně v dubnu a květnu," uvedl Zahradníček. Nejvíce podle něj klesá v republikovém srovnání množství srážek v severní polovině Čech.

Zatímco loňské jaro bylo srážkově normální s velkými prostorovými rozdíly, letos je také normální, ale s ještě většími prostorovými rozdíly. „V Brně napršelo více než je obvyklé, na Plzeňsku dokonce extrémně více, o 67 procent, naopak na Liberecku napršela jen polovina normálu," popsal situaci Zahradníček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, jaro, počasí, jižní Morava, Český hydrometeorologický ústav, teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská metropole letos zažila nejteplejší jaro od roku 1800, míní meteorologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.