Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Středoškoláci absolvovali jadernou maturitu v Dukovanech. Úspěch slavili dva studenti z Brna

Odmaturováno už mají i v dukovanské elektrárně. Skoro stovka středoškoláků tam od dubna do června absolvovala takzvanou jadernou maturitu. Tato třídenní odborná stáž se konala již po šestnácté.

Odmaturovalo 96 středoškoláků

Do letošních jaderných maturit se zapojilo 31 partnerských škol z celé České republiky, stáže byly rozděleny do tří turnusů a mezi účastníky bylo i 19 studentek. Maturitu absolvovalo 96 středoškoláků.

„Jaderná maturita je třídenní studijní akce, během které mají studenti gymnázií a technických středních škol/průmyslovek možnost prozkoumat fungování jaderné elektrárny. Kromě odborných přednášek zavítají přímo do provozu elektrárny. Navštíví strojovnu, sklad použitého jaderného paliva nebo si na simulátoru řídicího centra vyzkouší, jak se ovládá srdce elektrárny – jaderný reaktor. Vrcholem stáže je znalostní test, při kterém si prověří nabyté znalosti. Kdo jich má nejvíce, ten získá titul krále jaderné maturity," shrnul v tiskové zprávě mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. 

Spolupráce s elektrárnami 

Dodal, že novinkou letošních maturit byly prezentace partnerských vysokých škol. Představili se jak zástupci ČVUT Praha, tak také VUT Brno. „Mladým jaderným nadšencům nabídl ČEZ také možnost získat stipendium a těsnou spolupráci s oběma jadernými elektrárnami spolupracovat. Této příležitosti využilo hned několik desítek zájemců," prozradil Bezděk. 

Mezi nejúspěšnější letošní maturanty patří Petr Walla z Gymnázia Moravský Krumlov, Jan Ledecký ze SPŠ a VOŠ Brno a Anna Janíková z Gymnázia Křenová v Brně.

Bezděk závěrem doplnil, že jaderné maturity jsou oblíbené v Dukovanech, ale také v Jaderné elektrárně Temelín.

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky maturita, jaderná, elektrárna, vzdělání, stáž, studium, absolvent, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci absolvovali jadernou maturitu v Dukovanech. Úspěch slavili dva studenti z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.