Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Sokolí pár vyseděl na obřím komíně v Dukovanech čtyři zdravá mláďata. Jmenují se podle zlatých hokejistů

Na 125 metrů vysokém ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany mají své místo velmi vzácní, kriticky ohrožení a zákonem chránění sokoli stěhovaví. Energetici jim tam připravili umělé hnízdiště, kde mají klid na odchov mláďat a daří se jim skvěle. Sokolímu páru se povedlo opět vysedět čtyři zdravá mláďata. David, Lukáš, Radka a Romana nesou jména po českých hokejistech, kteří vybojovali zlaté medaile na mistrovství světa.

Sokolí pár vyvedl v Dukovanech čtyři zdravá mláďata

Energetici z Jaderné elektrárny Dukovany významně pomáhají při záchraně velmi vzácných sokolů stěhovavých. Na ventilačním komíně jim ve výšce 125 metrů připravili umělé hnízdiště ve formě hliníkové budky, která se stala dokonalým domovem, kam pár přivedl čtyři zdravá mláďata.

Budky nechali energetici umístit na ventilační komíny jako součást sokolí farmy Skupiny ČEZ. Poprvé sokolí pár zahnízdil v Jaderné elektrárně Dukovany na jaře 2020 a hned napoprvé z něj vzlétla čtyři sokolí mláďata. O další dva roky později se sokolímu páru povedlo tento úspěch zopakovat. A po dalších dvou letech mají dukovanští energetici další čtyři sokolí strážce, popsal v tiskové zprávě mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. Od roku 2011 se do světa rozletělo ze staveb ČEZ celkem 163 sokolích mláďat.

Malí sokoli nesou jména českých hokejistů

David Pastrňák, Lukáš Dostál, Radko Gudas a Roman Červenka se stali inspirací pro pojmenování čtyř sokolích mláďat, která budou na komíně zhruba jeden až dva měsíce a pak se rozletí do světa. „Všechna mláďata jsou zdravá, rodiče o ně řádně pečují a zásobují je dostatkem potravy. Opět jde o genderově vyvážený pár, tedy o dvě samičky a dva samečky,“ popsal ornitolog Václav Beran.

Každé mládě na sobě má dva hliníkové kroužky. Jeden značí, že jde o sokola z České republiky, druhý umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu. „Právě díky kroužkům a fotopasti, jsme mohli identifikovat rodičovský pár,“ uvedl v tiskové zprávě Václav Beran.

„Projekty na posilování ochrany životního prostředí jsou vedle bezpečné a spolehlivé výroby čisté bezemisní energie součástí naší dlouhodobé pozornosti. Je až neuvěřitelné, že se zdejším sokolímu páru daří snést a vysedět vždy čtyři mláďata, pro každý blok jeden. Uvidíme, jak zareagují na nové zdroje, které zde plánujeme,“ popsal ve zprávě pro média ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky příroda, energie, sokol stěhovavý, mláďata, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí pár vyseděl na obřím komíně v Dukovanech čtyři zdravá mláďata. Jmenují se podle zlatých hokejistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.