Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Zoo Hodonín má další přírůstek v pavilonu primátů, mládě guerézy běloramenné

Zoo Hodonín má nový přírůstek v pavilonu primátů, minulý týden se tam narodilo mládě geurézy běloramenné. Jde o čtvrtý letošní přírůstek v pavilonu primátů. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí zahrady Ivo Cencinger.

Mládě přišlo na svět 29. května. Zatím je světlého zbarvení, a je tedy v náručí samice pro návštěvníky lépe viditelné. Samice si jej ale zatím pečlivě hlídá. Po gibonovi letos v únoru tak v květnu přišla na svět mláďata tamarína sedlového, mangabeje rudohlavého a právě guerézy.

„Považujeme to za velký úspěch vzhledem k tomu, že všechny tyto chovné páry jsme vytvořili před necelým rokem, navíc samice mangabeje i guerézy k nám dorazily s antikoncepcí. Předpokládali jsme proto, že mláďata by mohla přijít mnohem později. Zajímavé je přitom sledovat rozdíly mezi jednotlivými druhy v chování matky, samce, mláděte, jejich vývoje, velikosti a osamostatnění se,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Všechny zmíněné opice patří mezi ohrožené druhy a ve všech květnových případech jde o prvoodchovy. Pohlaví mláďat lze určit, až se osamostatní.

Gueréza běloramenná žije hlavně v západní Africe, v dospělosti je černá s bílými prvky a nápadně dlouhým bílým ocasem. Pohybuje se hlavně ve větvích stromů a živí se listy, plody a semeny. Ohrožena je především lovem. Čtrnáctiletého samce získala hodonínská zoo z Jihlavy, osmiletá samice přicestovala z Vídně.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174.000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky opice, mládě, primát, příroda, zoo, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Hodonín má další přírůstek v pavilonu primátů, mládě guerézy běloramenné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.