Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Hodoníně otevřeli Dům přírody s lesem uvnitř. Vznikl v budově, jež ustála řádění tornáda

V Hodoníně o víkendu otevřeli Dům přírody, který se zaměřuje na národní přírodní památku Hodonínská Dúbrava a na místní biotopy. Vzdělávací středisko stojí v místní části Bažantnice, kterou se před necelými třemi lety prohnalo ničivé tornádo. Budova, ve které se expozice nachází, přírodní katastrofu ustála.

Ochrana cenné botanické lokality

Dům přírody své brány návštěvníkům otevřel poprvé o víkendu. Expozice se zaměřuje na poznávání flóry i fauny a ochrana území národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava. Tato národní přírodní památka patří k nejcennějším botanickým lokalitám v České republice.

Střídají se v ní suchá stanoviště s mokřady, což umožňuje růst stepních i vlhkomilných druhů. Území poskytuje náhled do historie a vývoje světlého lesa s velkým druhovým bohatstvím rostlin i živočichů, ale i monotónně vysázené borové lesy, panonské stepní trávníky s pískomilnou květenou.

„Příroda Jižní Moravy je mi velmi blízká a Hodonínská Dúbrava je jedním z klenotů, který si zaslouží péči a ochranu. Díky interaktivní expozici zaměřené na místní biotopy budou moci děti i dospělí lépe pochopit, jak fungují suchá stanoviště i mokřady, kde rostou stepní i vlhkomilné druhy rostlin nebo stepní trávníky,“ uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dělníci se v Hodoníně pustí do opravy sportovní haly, kterou před téměř třemi lety poškodilo tornádo

Budova, která v Hodoníně slouží sportovcům již téměř dvě desetiletí, utrpěla v červnu 2021 značné poškození způsobené tornádem. O nejnutnější opravy se město postaralo vzápětí, loni v létě dělníci položili novou podlahu. Nyní se pracovníci zaměří...

Podobu ovlivnilo tornádo

Moderní objekt s výraznou dřevěnou konstrukcí vznikl přestavbou někdejší mateřské školy na návštěvnické středisko. Stavba Domu přírody byla zahájena na začátku roku 2022 a letos v květnu ji završila kompletní přestavba zahrady kolem objektu. Výzvou pro návrh vnější expozice se stala přírodní katastrofa v roce 2021 – tornádo. To výrazně zpustošilo okolí domu i celou blízkou lokalitu.

V okolí návštěvnického střediska se dnes už realizuje řada dalších projektů souvisejících s proměnou městské části Bažantnice po tornádu. V bezprostředním sousedství vzniká nový sportovní relaxační park U Červených domků, poblíž se nachází také hojně navštěvovaná zoologická zahrada.

Při přípravě Domu přírody Hodonínské Dúbravy vycházeli architekti z podobných již existujících návštěvnických středisek, která pod záštitou Agentury ochrany přírody a krajiny ČR postupně vznikají ve významných chráněných územích. Výstavba domu, jehož součástí jsou také vnitřní a vnější expozice, stála přes sto devět milionů korun včetně DPH.

Tornádo smetlo v Hodoníně psí útulek. Budova se po téměř třech letech dočkala opravy

Když se koncem června 2021 jihem Moravy prohnalo ničivé tornádo, nevyhnulo se ani útulku pro opuštěné psy v Hodoníně. Živelná pohroma zvířecí domov téměř srovnala se zemí, po skoro třech letech se zařízení dočká oprav. Na místě vyroste nová...

Les uvnitř budovy

Na první pohled na budově zaujme především podoba druhého nadzemního podlaží. Nadstavba má celoskleněnou dřevěnou konstrukci, krytou pohyblivými žaluziemi. Její vnitřní prostor zdobí stylizované ztvárnění světlého lesa, Hodonínské Dúbravy.

Expozice se však neomezuje jen na vlastní Hodonínskou Dúbravu, ale zahrnuje i dva zcela odlišné a rovněž významné biotopy – váté písky, přírodní památku Pánov na východním okraji lesního komplexu a rybniční soustavu na říčce Kyjovce, lemující Dúbravu ze západní strany.

Ohodnoť článek

Foto Město Hodonín

Štítky příroda, tornádo, expozice, Dům přírody, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Zase ten moravskej magor Hladík. Už to v politice zabal konečně..

Pondělí, 3. června 2024, 09:49Odpovědět

V Hodoníně otevřeli Dům přírody s lesem uvnitř. Vznikl v budově, jež ustála řádění tornáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.