Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Hasiči řešili masivní únik nebezpečné látky v Brně. Šlo o cvičení

Jihomoravští hasiči cvičili situaci, kdy kvůli technické závadě při přečerpávání do zásobníku tekutého dusíku dojde k masivnímu úniku zkapalněného plynu na venkovní plochu uvnitř průmyslového areálu. Do akce se zapojili i policisté a záchranáři a cvičení se uskutečnilo na Černovickém nábřeží v Brně.

„Operační středisko vyslalo k události krátce po deváté hodině jednotky ze tří brněnských stanic, chemickou laboratoř z Tišnova, dronový vůz ze stanice Vyškov a dvě jednotky dobrovolných hasičů.  Do akce se zapojili také policisté a záchranáři. Cvičení probíhalo i na úrovni krizového štábu městské části Brno-jih a města Brna,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Když hasiči přijeli na místo, začali zjišťovat, jaká látka unikla a kolik jí bylo, zároveň se postarali o řidiče kamionu, který zůstal v ohrožené oblasti a dostali ho k záchranářům. Další hasiči kontrolovali evakuované osoby z průmyslového areálu a monitorovali okolí na přítomnost nebezpečných látek.

„Vzhledem k situaci zazněl na ÚMČ Brno-jih ze sirény signál všeobecná výstraha v podobě 140sekundového kolísavého tónu, který byl následně doplněn informací o důvodech spuštění sirény. Dále bylo zajištěno další informování obyvatelstva o vzniklé situaci prostřednictvím mobilní sirény či rozeslání hromadných SMS do vybrané oblasti uživatelům mobilních telefonů. Byl také svolán krizový štáb městské části Brno-jih a krizový štáb města Brna k řešení případných dalších opatření ochrany obyvatelstva,“ popsal Mikoška.

Hasiči spolu se zaměstnanci zasaženého areálu řešili nejlepší postup pro omezení dalšího úniku látky. „Šíření se podařilo zastavit krátce po desáté hodině,“ uzavřel mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky únik, látka, cvičení, hasiči, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči řešili masivní únik nebezpečné látky v Brně. Šlo o cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.