Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Aktivisté v Brně tiše protestovali proti pokusům na zvířatech. Kolemjdoucí na ně útočně pokřikovali

Aktivisté na brněnském náměstí Svobody protestovali proti pokusům a testování léčiv a kosmetických přípravků na zvířatech. Jihomoravská metropole se tak připojila k dalším 43 městům z 22 zemí, které se letos do celosvětového protestu pořádaného hnutím Toronto Anti-Vivisection Alliance zapojily.

Tichý protest proti krutosti

Dobrovolníci se v sobotu odpoledne sešli v srdci města, kde se oblékli do igelitových plášťů a dalších kostýmů. Řada z nich si na místo přinesla vlastní transparenty s tematickými hesly i explicitními obrázky z farmaceutických laboratoří a chovů. Někteří z nich obstarali také notebooky s nastříhanými záběry. Jelikož se jednalo o tichý protest, utvořili řadu a na kolemjdoucí sami nepromlouvali, s výjimkou občasných pokřiků hesel jako ,,Zvířata cítí bolest!".

Brněnský protest organizovalo hnutí Animal Save Česko. Účelem akce je podle koordinátorky tichého protestu Katrin Vorrelterové vyjádřit nesouhlas s pokusy na zvířatech a šířit osvětu o skutečnostech, o kterých velká část veřejnosti stále neví. Lidé se v případě zájmu také mohou na protestní akci dozvědět, co konkrétně mohou sami udělat. 

Událost až na občasné pokřikování od kolemjdoucích probíhala poklidně. Starší žena, která procházela kolem, se u protestujících zastavila a začala na ně agresivně křičet, že by se léky měly testovat na nich, když ne na zvířatech. 

V Česku se kvůli testování léčiv a kosmetiky údajně chovají i psi a opice

Na webu aktivistického hnutí stojí, že na celém světě je k pokusům použito zhruba 115 milionů zvířat, z toho jich jen v České republice bylo v roce 2020 asi 240 tisíc. Asi 90 zařízení v tuzemsku by pak mělo provádět pokusy na zvířatech a asi 40 chovů by mělo být určeno k laboratorním pokusům. „V naší zemi se dokonce za účelem pokusů chovají psi a opice. Jde o byznys, který využívá cítící i inteligentní tvory, a to za cenu obrovských bolestí, utrpení a smrti," řekla spoluorganizátorka akce Eva Bombelová

Doplnila také, že pokusy na zvířatech jsou pouze krutým přežitkem. Jsou podle ní nespolehlivé a již existující alternativní metody by je mohly hravě nahradit. „Zvířata navíc nemají stejnou tělesnou stavbu jako my lidé, takže 92 procent prostředků stejně nefunguje tak, jak by mělo. Většina nemocí testovaných na zvířatech, jako jsou Parkinson, Alzheimer a AIDS, je u nich uměle vyvolávaná, sami je nikdy nedostanou. Tudíž ani otestované léky ve spoustě případech u lidí nezabírají. Dnešní protest je úžasný v tom, že nám dává možnost lidi o těchto okolnostech informovat. Do ničeho je nenutíme, spíš chceme, ať na to přijdou sami a pak teprve nabízíme další cestu,“ doplnila Bombelová pro redakci Brněnské Drbny. 

Babské recepty a králíček proti krutosti

Účelem protestu je zejména šíření osvěty a veřejně dostupných informací. „Každého, kdo za mnou přijde, se nejdříve ptám, co si o celé problematice myslí a jaké pocity to v něm vyvolává. Žádný názor mu nevnucuji. Pak mě zajímá, co o tom ví, jestli někdy přemýšlel nad obyčejnými babičkovskými radami," vysvětlila Bombelová. 

Aktivisté doporučují začít nakupovat produkty, které jsou označeny nálepkami jako jsou netestováno na zvířatech nebo cruelty free, případně symbolem králíčka či žabky. Volně dostupný je také seznam firem, který na zvířatech sice netestují, ale nákladnou oficiální certifikaci si nemohou finančně dovolit. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, protest, testování, zvířata, farmacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Z článku: Starší žena, která procházela kolem, se u protestujících zastavila a začala na ně agresivně křičet, že by se léky měly testovat na nich, když ne na zvířatech.
Já: To je výborný nápad! Zvířatům se neublíží, takže aktivisté budou šťastní. Ublíží se jenom aktivistům, takže šťastní budou ti, kteří se na ně museli koukat a poslouchat jejich kecy. A třeba z těch experimentů něco dobrého vzejde, takže budou šťastní vědci i pacienti.

Neděle, 28. dubna 2024, 08:28Odpovědět

Aktivisté v Brně tiše protestovali proti pokusům na zvířatech. Kolemjdoucí na ně útočně pokřikovali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.