Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Muž, který za shození turisty z hradeb v Brně dostal deset a půl roku vězení roku, se odvolal

Případem shození německého turisty z hradeb pod brněnským hradem Špilberk se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně čin posoudil jako pokus o vraždu, obžalovaného sedmatřicetiletého Daniela Madarásze původem ze Slovenska odsoudil k 10,5 roku vězení. Muž se proti tomu odvolal. Obžalovaný je ve vazbě, vinu popírá. Státní zástupce mu za pokus o vraždu navrhl trest při spodní hranici sazby, která činí deset až 18 let vězení. Odvolání se vzdal.

Soud se případem začal zabývat v polovině února, rozhodnutí vyhlásil v první polovině dubna. Podle rozhodnutí má Madarász poškozenému turistovi zaplatit i náhradu škody ve výši 6500 eur, tedy 165 tisíc korun, a bolestné 209 tisíc korun. „Odvolání podal obžalovaný do všech výroků rozsudku a dále všichni poškození,“ uvedla mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Poškození se mohou odvolávat jen ohledně přiznané výše odškodnění. Zmocněnec poškozeného pro klienta požadoval uhrazení majetkové a nemajetkové újmy, dohromady zhruba 1,9 milionu korun. Uhradit nemajetkovou újmu chtějí i rodiče poškozeného a bratr, celkem 1,1 milionu korun.

Modlím se za něj každý den, řekl muž obžalovaný ze shození turisty z hradeb Špilberku. Vinu ale popírá

Krajský soud v Brně pokračuje v rozkrývání případu rozlučky se svobodou, která se zvrhla a málem skončila tragédií. Dnes zazněly výpovědi svědků a soudce přehrál záznam z pouličních kamer. Došlo také na závěrečné řeči. Slovák loni shodil z hradeb...

Incident u Špilberku se stal loni 1. září večer. Madarász tehdy odjel se skupinou přátel z Bratislavy do Brna, kde slavili jeho rozlučku se svobodou. Popíjeli alkohol a večer se Madarász se svým bratrancem ocitl v parku pod Špilberkem. Podle žalobce poškozený na zídce telefonoval s rodiči. Obžalovaný i s dalším mužem jej anglicky oslovil a následně vykřikl, že ho zabije. Do turisty podle žalobce prudce strčil, muž spadl asi z šestimetrové výšky. Zraněný skončil v nemocnici, při pádu si kromě jiného zlomil dva obratle a utrpěl zhmožděniny zad.

Obžalovaný z činu vinil svého bratrance, který stál u zídky s ním. Obhájce tvrdil, že nebyla prokázána vina jeho klienta. Uvedl, že nejsou žádné přímé důkazy a obžaloba postupuje vůči nesprávné osobě. Navrhl zproštění viny.

Doslovná rozlučka se svobodou v Brně. Muž míří za shození turisty z hradeb Špilberku na deset a půl roku za mříže

Krajský soud v Brně dnes rozhodl v případu rozlučky se svobodou, která se zvrhla a málem skončila tragédií. Slovák, který loni shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu, míří na deset a půl roku do vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek je...

Předseda senátu Martin Vrbík v odůvodnění uvedl, že o totožnosti osoby, která čtyřiadvacetiletého turistu srazila ze zídky, nejsou pochybnosti. Obžalovaný a jeho bratranec na sobě měli barevně velmi odlišná trička a je vyloučeno, že by došlo k jejich záměně. Soud naopak přičetl Madarászovi k tíži, že neváhal svého příbuzného křivě obvinit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky ČR, soud, vražda, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který za shození turisty z hradeb v Brně dostal deset a půl roku vězení roku, se odvolal  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.