Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Mrazy připravily jahodárny až o třetinu úrody. Samosběr tak letos bude muset zdražit i na jižní Moravě

Noční mrazy tento týden poničily zhruba třetinu polí s jahodami, které na Olomoucku, Prostějovsku a Brněnsku obhospodařuje Jan Dostál s rodinou. Kvůli nižší úrodě jahod bude muset farmář zvýšit ceny za samosběr tohoto oblíbeného ovoce, aby udržel rentabilitu provozu plantáží. Sklizeň jahod bude díky brzkému příchodu jara zahájena v polovině května, což je o dva až tři týdny dřív než obvykle, uvedl Dostál.

Rodina Dostálova hospodaří na šesti hektarech jahod v Olomouci, v Prostějově má zhruba 5,5 hektaru a v Brně více než 13 hektarů. Část ploch s kvetoucími jahodami pracovníci před příchodem mrazivého počasí zakryli textilií a škody se díky tomu pohybují jen kolem deseti procent, což podle Dostála není žádná hrůza.

„U nezakrytých raných odrůd v plném květu ale škoda činí 90 až 100 procent. U pozdnějších odrůd, které teprve začínají kvést, tam bude poškozeno asi 40 až 50 procent ploch. Pak máme ještě jednu červencovou odrůdu a tam je to bez problémů, protože ještě nekvete. Když jsme to sumarizovali za všechny naše jahodárny, tak jsme přišli zhruba o třetinu úrody," uvedl Dostál.

Dubnové mrazy podle Dostála jsou v posledních letech časté a porostům jahod chladné počasí obvykle neuškodí, protože ještě nekvetou. Letos se ale první květy na jahodových plantážích kvůli brzkému příchodu jarního počasí objevily s třítýdenním předstihem a mráz je tento týden zničil. Jahodové plantáže v Olomouci, Prostějově a v Brně letos zvýší ceny za samosběr. Loni lidé za kilogram jahod platili 75 korun, letos se bude cena pohybovat kolem 80 korun. Rozhodnutí o výši ceny za samosběr padne před sklizní. „Cenu jsme tři roky nezvyšovali. Loni se nám ji ještě podařilo udržet díky nadúrodě. Letos už budeme muset zdražit," podotkl Dostál

Ceny jahod ze samosběru jsou výrazně nižší, než je tomu u dovážených jahod na pultech supermarketů. Na plantážích v Olomouci, Prostějově a Brně nejsou plody znečištěné hlínou, protože leží na slámové podestýlce. Pěstitelé minimalizují používání chemických prostředků.

Letošní mrazy podle odhadu ovocnářů způsobily v Česku škody na úrodě za více než miliardu korun a ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Brno, jahody, počasí, mrazy, pěstování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Hladík

Nejde jen o jahody, ale o úrodu obecně. Zima v záchvěvu uděla prostě tečku a nasrala mnoho pěstitelů vína, karlátek, hrušní... JAK SE K TOMU POSTAVILA VLÁDA ? Ani prdlajs, nic nebude. Je to tak veliká škoda, že si tak nějak pomožte sami.... To mi připadá opravdu špatný chování. A to jsem slušný...

Sobota, 27. dubna 2024, 12:51Odpovědět

Mrazy připravily jahodárny až o třetinu úrody. Samosběr tak letos bude muset zdražit i na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.