Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Znojemsku přibylo šest speciálních ptačích budek pro dudky. Stavěly je děti ze zoo kroužků

Pracovníci brněnské zoologické zahrady rozmístili na Znojemsku dalších šest dudníků, tedy speciálních ptačích budek určených pro dudky chocholaté, kteří jsou v tuzemsku silně ohroženým druhem. Celkem jich tak je na jihu Moravy rozmístěných 28, dosud se v nich vylíhlo několik desítek mláďat. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí zahrady Věra Müllerová.

Dřevěné dudníky pomáhaly stavět děti, které v zoologické zahradě pravidelně navštěvují volnočasové kroužky. „Všechny nové budky jsme pečlivě rozmístili na vybraných lokalitách v oblasti Znojemska. Doufáme, že tímto krokem podpoříme místní populaci dudků a poskytneme jim bezpečné místo k hnízdění a odpočinku," uvedl zoolog a kurátor chovu Petr Šrámek.

Je běžné, že osidlování nových prostor dudkům nějaký čas trvá a je potřeba, aby budky byly v lokalitách delší dobu. Pracovníci zoo ale věří, že nové budky dudci objeví a alespoň některé osídlí už b průběhu tohoto roku.

„Dudek, jako jeden z nejbarevnějších ptáků, z naší přírody téměř zmizel a málokdo ho viděl na vlastní oči. Náš projekt spočívá hlavně v poskytnutí nových prostor k zahnízdění, které splňují specifické nároky těchto ptáků. Potřebují speciální druh krajiny s krátkou trávou a my se staráme o to, aby tomu odpovídalo i okolí a lákalo dudky k zahnízdění," uvedla ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Letos začíná už osmá sezóna projektu zoo na záchranu dudků v krajině. Všechna nová místa pro dudníky jsou na pozemcích, na kterých hospodaří farma rodiny Markových. Brněnská zoo v rámci tohoto projektu nainstalovala v Jihomoravském kraji dosud 28 dudníků, ve kterých se vylíhlo několik desítek mláďat. S dalšími dvěma budkami se v nejbližší době počítá přímo v areálu zahrady, kde budou moci děti ze zoo kroužků samy pozorovat ptáky, kteří v nich zahnízdí.

Dudek chocholatý je podle české legislativy zařazen do kategorie „silně ohrožený“. Za hlavní příčinu ohrožení se považuje ztráta biotopu a nevhodné zemědělské hospodaření. Obývá otevřenou krajinu pastvin a luk s občasnými skupinkami vzrostlých stromů nebo i řidších lesů, které mu poskytují potřebné dutiny ke hnízdění.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Brno, zoo, dudek, příroda, ptáci, Znojemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Znojemsku přibylo šest speciálních ptačích budek pro dudky. Stavěly je děti ze zoo kroužků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.