Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na dva hraniční přechody zamíří ve středu protestovat zemědělci z jižní Moravy

Na dva hraniční přechody s Rakouskem pojedou ve středu zemědělci z jižní Moravy, zúčastní se tak protestů, které se uskuteční i na řadě dalších míst Česka a Evropy. S traktory a další technikou pojedou do Mikulova na Břeclavsku a do Hatí u Znojma. Důvodem protestů jsou podmínky stanovované Evropskou komisí a českou vládou.

V Mikulově se seřadí zemědělci na hraničním přechodu v 10:00. Druhý konvoj vozidel se vydá z podniku Agro Olbramovice na Znojemsku v 9:00 směrem na hraniční přechod Hatě a zpět. Má jít o klidnou jízdu, jejímž cílem není blokovat provoz, ale upozornit na podmínky, kterým zemědělci čelí a které jim podle nich ztrpčují život či omezují jejich konkurenceschopnost.

Původně chtěli jet zemědělci i do Hodonína, ale od tohoto záměru upustili. O plánech informovala ředitelka Okresní agrární komory pro Brno-město a Brno-venkov Martina Boková

Mezi požadavky patří omezení byrokracie. I když mají kontrolní orgány k dispozici možnosti, jak dálkově kontrolovat, co roste na pozemcích, přibylo fyzických kontrol a administrativy. Dále zemědělci volají po řešení dovozu komodit a potravin ze zemí mimo EU, které nemusejí plnit nařízení v EU platná. Podle zemědělců je potřeba upravit také některá opatření související s Green Dealem, narovnat dotační podmínky v jednotlivých zemích EU a lépe chránit půdní fond, s čímž souvisí i nedostatek peněz na zesílená environmentální opatření.

Zemědělci už takto v regionech demonstrovali 20. února, do Prahy se někteří zemědělci sjeli 7. března. Minulý týden Evropská komise již částečně na některé požadavky přistoupila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky ČR, Rakousko, EU, zemědělství, demonstrace, vláda, hranice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dva hraniční přechody zamíří ve středu protestovat zemědělci z jižní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.