Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno si připomíná dva roky od začátku války na Ukrajině. Lidé vyjádřili podporu na shromáždění

Moravská metropole si připomíná druhé výročí ruské invaze na Ukrajinu. Východoevropskou zemi, v níž začala 24. února 2022 válka, podpořilo Brno například výstavou obrazů v centru města nebo shromážděním na náměstí Svobody. Součástí akce bylo také promítání projevu prezidenta České republiky Ukrajiny.

Projev solidarity na náměstí

Válka na více než tisíc kilometrů vzdálené Ukrajině ovlivnila za poslední dva roky také život v Brně. Do města přišly desítky tisíc ukrajinských uprchlíků. O příchozí se postaralo krajské asistenční centrum, které v počátcích doslova praskalo ve švech. Nyní jich na jihu Moravy podle mluvčí kraje Aleny Knotkové pobývá téměř čtyřicet tisíc. 

Podporu Ukrajině lidé přišli vyjádřit v sobotu odpoledne na náměstí Svobody v Brně. „Cílem je vyjádřit podporu Ukrajině v boji za svobodu a demokracii. Setkání je organizováno jako připomínka otevřené invazi Ruska v Ukrajinu, která začala před dvěma lety, a válku, kterou Kreml rozpoutal již před deseti lety anexí Krymu,“ popsala spoluorganizátorka akce Mariia Korotkova z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy.

K veřejnosti promluvily primátorka Brna Markéta Vaňková a ukrajinská konzulka v Brně Anna Proshko. Součástí akce bylo také promítání projevu prezidenta České republiky Petra Pavla a prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Brno si připomíná výročí začátku války. Špilberk nasvítí do ukrajinských barev

Moravská metropole si připomíná roční výročí ruské invaze na Ukrajinu. Východoevropskou zemi, v níž začala loni 24. února válka, podpoří Brno například nasvícením hradu Špilberk do ukrajinských barev. Ku příležitosti výročí odstartovala v centru...

Obrazy malované při útěku

V budově Ukrajinské iniciativy jižní Moravy na brněnském Moravském náměstí v pondělí zahájila výstavu ukrajinská umělkyně Olena Zaichenko. K druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu veřejnosti představila obrazy, které malovala při útěku z rodné země.

Shromáždění se dnes koná také na Staroměstském náměstí v Praze. Tamní akci společně organizuje Milion chvilek pro demokracii, Člověk v tísni, Paměť národa a Evropský kongres Ukrajinců.

Ukrajinská umělkyně v Brně představila obrazy, které malovala v evakuačním vlaku

Ukrajinská umělkyně Olena Zaichenko na Moravském náměstí v Brně zahájila výstavu obrazů, které vznikaly v tíživé situaci. Díla výtvarnice vytvářela na cestě do Česka ve stísněném prostoru evakuačního vlaku. Po začátku války tak chtěla pomocí fixů...

Pomáhat je důležité, říká ombudsman

Ombudsman Stanislav Křeček říká, že by lidé měli brát 24. únor jako příležitost nejen ke vzpomínce na oběti této války, ale také k vyjádření pevného závazku dále pomáhat těm, kteří to potřebují.

„Trváme na tom, aby byla dodržována práva všech lidí, bez ohledu na jejich původ, náboženství nebo politické přesvědčení,“ uvedl ombudsman. Jeho zástupce Vít Alexander Schorm doplnil: „Děkujeme všem, kdo projevují solidaritu a snaží se přispět k nalezení různých řešení. Společně můžeme ukázat, že lidskost a soucit jsou stále silnější než nenávist a násilí.“

Přes veškerou snahu se lidé z Ukrajiny v naší společnosti stále potýkají s určitými problémy. „Všechny tyto problémy vytvářejí bariéry, které brání začlenění lidí z Ukrajiny do naší společnosti. Je důležité aktivně je podporovat a hledat řešení, která by jim umožnila plnohodnotně se zapojit do našeho společenského života,“ vysvětlil ombudsman.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky válka, shromáždění, podpora, Ukrajina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

takže oslavovali válku??? tak že je museli naši těžkooděnci chránit na nám.Svobody

Úterý, 27. února 2024, 14:06Odpovědět

Brno si připomíná dva roky od začátku války na Ukrajině. Lidé vyjádřili podporu na shromáždění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.