Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ukrajinská umělkyně v Brně představila obrazy, které malovala v evakuačním vlaku

Ukrajinská umělkyně Olena Zaichenko na Moravském náměstí v Brně zahájila výstavu obrazů, které vznikaly v tíživé situaci. Díla výtvarnice vytvářela na cestě do Česka ve stísněném prostoru evakuačního vlaku. Po začátku války tak chtěla pomocí fixů a tuše vyjádřit své pocity.

Malovala to, co nesměla vyslovit nahlas

V budově Ukrajinské iniciativy jižní Moravy na brněnském Moravském náměstí zahájila výstavu ukrajinská umělkyně Olena Zaichenko. K druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu veřejnosti představila obrazy, které malovala při útěku z rodné země.

Olena opustila domov s tím nejnutnějším, přibalila ale také fixy, tuš a pár skic. Po cestě v evakuačním vlaku se pustila do malování a ztvárnila tak své pocity i myšlenky. Na papír vylévala to, co o invazi nemohla vyslovit nahlas. Na výstavě jsou k vidění její grafické kresby a karikatury. Přidala také několik předválečných obrazů.

„Právě těmito obrazy si můžeme nejlépe připomenout druhé výročí ruské invaze do suverénního státu Ukrajina v plném rozsahu,“ uvedla spoluorganizátorka výstavy Mariia Korotkova z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy. Iniciativa také v sobotu na náměstí Svobody chystá shromáždění na podporu Ukrajiny.

Rozptýlení našla v také divadle

První tři měsíce svého uprchlického života strávila Olena v Praze, kde hrála v uprchlickém divadle. Ujala se role matky padlého ukrajinského vojáka ve hře Kryt, která pojednává o prvních dnech invaze na Ukrajině. Hru napsali ukrajinští uprchličtí básníci.

Olena se ujala také kresby plakátu k tomuto představení. Těsně před premiérou byl plakát omylem zničen a Olena ho v rychlosti nakreslila černým fixem. Chtěla tak šířit povědomí o konfliktu, který byl v té době pro Evropu něčím zcela novým.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky vernisáž, výstava, umění, obraz, válka, Ukrajina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská umělkyně v Brně představila obrazy, které malovala v evakuačním vlaku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.