Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začátek února byl v Česku nejteplejší za sto let. Teplo bude i tento týden

Začátek února byl v Česku nejteplejší za více než 100 let. Na vybraných stanicích dosáhla v první únorové dekádě průměrná teplota 6,7 stupně Celsia. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Naopak nejchladnější začátek února byl v roce 1929, kdy byla průměrná teplota vzduchu minus 15,4 stupně Celsia.

Meteorologové upozornili, že uvedenou průměrnou teplotu 6,7 stupně nelze brát jako průměr za celé Česko. Počítají se do ní jen stanice, které fungují alespoň 100 let. Většina z nich leží v nižších polohách. Stanice na výše položených místech a na horách vznikaly většinou později, případně neměřily nepřetržitě.

V uplynulém týdnu padlo mnoho denních teplotních rekordů. Například nové maximum pro 9. únor zaznamenali na čtvrtině ze zhruba 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. V sobotu 10. února pak byly rekordy asi na třetině stanic. Na třech místech se dokonce teplota dostala nad 15 stupňů Celsia.

Velmi teplá byla i noc na neděli, rekordy zaznamenala naprostá většina stanic. Na některých místech meteorologové naměřili nejteplejší únorovou noc v historii měření. Teploty se pohybovaly nejčastěji mezi šesti a 11 stupni Celsia. Pod nulu neklesla teplota ani v nejchladnějších mrazových lokalitách.

Nadprůměrné denní teploty budou pokračovat i tento týden. Vystoupají až ke 12 stupňům Celsia. V polovině týdne bude ale v noci mrznout. Místy hrozí náledí a námraza.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, teplo, únor, předpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek února byl v Česku nejteplejší za sto let. Teplo bude i tento týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.