Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počasí na jihu Moravy lyžařům o jarních prázdninách nepřálo. Prší a sjezdovky tají

Lyžování v areálech na jihu Moravy kazí teplé a deštivé počasí. Sněhu na svazích výrazně ubylo. Také zájem veřejnosti je nízký, přestože na jihu Moravy jsou v tomto týdnu jarní prázdniny.

Lyžovat se v areálech na jihu Moravy začalo loni v první polovině prosince, kdy napadl první přírodní sníh a začalo i mrznout. Většina z areálů je od té doby v provozu bez přerušení, pomáhá technický sníh. V posledních dnech se ale potýkají s teplým a deštivým počasím.

Například na svahu v areálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku ještě před týdnem leželo šedesát centimetrů až metr technického sněhu, nyní kolem čtyřiceti centimetrů. „V neděli foukal hodně teplý vítr, jen za hodinu šlo deset centimetrů sněhu dolů, bylo to jako fén,“ popsal za středisko Vlastimil Jílek.

Areál leží na východním okraji Českomoravské vrchoviny, délka sjezdovky je asi 550 metrů s převýšením sto metrů. Zpřístupněná je i oblíbená boční trasa, která vede směrem od hlavní sjezdovky velkým obloukem, měří až 700 metrů. Zavřená je horní sjezdovka s pomo. „Mizivá je kvůli počasí i návštěvnost, jsme asi na 15 procentech,“ uvedl Jílek.

Lidé vzali půjčovny lyží na jihu Moravy útokem. Chystají se na jarní prázdniny

Brněnské půjčovny lyžařského vybavení před jarními prázdninami, které dětem v Brně a okolí začínají v pondělí, zažily v minulých dnech obrovský nápor. Zájem je dlouhodobě velký a výpůjčku často lidé nechávají až na poslední chvíli. Lyže a...

Kolem čtyřiceti až šedesáti centimetrů technického sněhu je na sjezdovce i v nedaleké v Olešnici na Blanensku. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. Také zde evidují nižší zájem lyžařů. „Na konci týdne se zájem o něco zvedl, lidé přišli, předchozí dny dny byla návštěvnost nižší než obvykle,“ řekla za středisko spolumajitelka Petra Bártová.

Lyžuje se rovněž v Němčičkách na Břeclavsku, kde mají na svahu mezi vinohrady přes zimu položený umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých podmínek. Lyžovat se tam tedy dá i za situace, když jsou teploty nad nulou a sníh není. Na svahu leží podle správce areálu Jaroslava Stávka asi třicet centimetrů sněhu. „Ubývá to ale hodně, kvůli počasí. Zájem ze strany veřejnosti je velmi nízký, je to špatné,“ popsal Stávek.

Stávek doplnil, že v sobotu dopoledne jsou v areálu okresní závody, takže veřejnost bude moci na svah až po jejich skončení. Krajské závody v neděli jsou zrušené. V provozu je i areál ve Filipově údolí na Hodonínsku, kde je na hlavním svahu podle webu deset až pětadavcet centimetrů sněhu. V provozu ale není dětská sjezdovka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky lyžování, počasí, rekreace, hory, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí na jihu Moravy lyžařům o jarních prázdninách nepřálo. Prší a sjezdovky tají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.