Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé vzali půjčovny lyží na jihu Moravy útokem. Chystají se na jarní prázdniny

Brněnské půjčovny lyžařského vybavení před jarními prázdninami, které dětem v Brně a okolí začínají v pondělí, zažily v minulých dnech obrovský nápor. Zájem je dlouhodobě velký a výpůjčku často lidé nechávají až na poslední chvíli. Lyže a snowboardy si půjčují jak dospělí, tak rodiče pro děti. Zájem o běžky se odvíjí podle toho, zda je na Vysočině či v okolí Brna sníh, v posledních letech rostl zájem o skialpové vybavení.

Prázdninový nápor

Jarní prázdniny jsou pro půjčovny dobou, kdy vypůjčí největší množství vybavení. „Většina lidí chodí na poslední chvíli, na tom se nic nezměnilo,“ řekla Lucie Zezulová z Lyžárny - Bruslárny. Podle Davida Jaroše ze Ski centra Brno na půjčení myslí více než týden předem zhruba třetina lidí, zbylí chodí až v týdnu před odjezdem.

Nic se nemění na tom, že hlavním sortimentem je vybavení pro sjezdové lyžování. Výpůjčka setu pro dítě na devět dnů do 130 centimetrů vychází u obou půjčoven zhruba na sedmnáct set korun, pro dospělého záleží na typu vybavení. Ceny se pohybují od dvou tisíc do tří a půl tisíc korun. Za nejvyšší cenu si lze půjčit špičkové lyže. Součástí kompletu jsou lyže, boty, hole a helma.

Doporučená je rezervace

I v době největšího zájmu půjčovny své zákazníky obvykle uspokojí, i když se někdy může stát, že v některých velikostech už lyže či boty nejsou. Všechny půjčovny nicméně nabízejí možnost dopředu si lyže zarezervovat, takže ti, kteří na výpůjčku mysleli včas, lyže mají. „V nejhorším také mohu sáhnout do prodeje bazarových lyží a stáhnout je na vypůjčení,“ řekl Jaroš.

Množství půjčeného vybavení se proti minulým letům zásadně nemění, lidé poptávají i snowboardy. Za covidu nastal kvůli zavřeným sjezdovkám boom skialpů, tedy lyží do volného terénu, proto půjčovny začaly nabízet i sety na tento zimní sport. „Lidé si je přicházejí půjčit, ale jsou to spíš jednotlivé kusy, žádná masovka,“ řekl Jaroš.

Sněhové podmínky v jihomoravských areálech jsou dobré. Lyžařů přibývá

Podmínky pro lyžování v areálech na jihu Moravy jsou dobré, například na sjezdovkách na Blanensku leží až metr sněhu. Díky počasí přibylo i lyžařů řekli provozovatelé či správci areálů.

Běžky netáhnou

Vysloveně špatně jsou na tom letos běžky. „Zájem závisí na množství sněhu na Vysočině a v okolí Brna,“ řekla Zezulová. Letos byl sníh jen několik dnů v prosinci, v lednu nebyl na běžkování vůbec ani v nejvyšších polohách Žďárských vrchů.

„Kdyby nebylo školních kurzů, nepůjčil bych letos nic,“ řekl Jaroš. Novým trendem, zatím jen v některých půjčovnách, jsou tzv. sněžné brusle. „Zařadili jsme je před dvěma třemi lety, ale je pravda, že v některých areálech je neradi vidí,“ řekla Zezulová.

Zápůjčka na celou sezonu

Vedle krátkodobých výpůjček si mohou lyžaři půjčit vybavení i na celou sezonu. V obou půjčovnách se počet takových zájemců pohybuje v řádu desítek. Stejně tak je možné si koupit již použité vybavení, což mají v oblibě rodiče, kteří nechtějí kupovat dětem nové.

„Obvykle jim vydrží dvě tři sezony a potřebují další,“ řekla Zezulová. Půjčovny poskytují i servis, tedy broušení hran, ošetření skluznice a seřízení vázání, což je důležité zejména pro děti, které rostou a seřízení z předchozího roku už jim plně nevyhovuje.

Podle Jaroše, který se se zákazníky dává rád do řeči, zatím lidé na zimních zájezdech nijak viditelně nešetří. „Že by ubylo cest do Alp, se určitě říct nedá,“ poznamenal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky rekreace, hory, jarní prázdniny, lyžování. Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé vzali půjčovny lyží na jihu Moravy útokem. Chystají se na jarní prázdniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.