Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na louce za brněnským sídlištěm roste dřevěný chodník. Ochrání vzácné koniklece

Za brněnským sídlištěm Kamenný vrch každé jaro rozkvetou tisícovky konikleců. Protože lidé po vzácných rostlinách šlapali, postavili dělníci přes louku dřevěný chodníček. Poslouží nejen k procházce, ale i k odpočinku a bezpečnému fotografování květin.

Za paneláky v městské části Brno-Nový Lískovec dělníci dokončují dřevěnou stezku, která ochrání koniklec velkokvětý. Na Kamenném vrchu se vzácná rostlina vyskytuje nejhojněji v celém Česku, lidé tento unikát ale každoročně při focení ve velkém rozšlapávají.

Trasa nebude sloužit jenom k procházce, ale i k odpočinku, a hlavně bezpečnému fotografování. „Chodník stavíme na nejfrekventovanějším úseku vyšlapaných cestiček. Nová cesta z modřínu bude metr a půl široká, přidali jsme také mola pro focení konikleců,“ uvedl radní města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Lidé v Brně rozšlapou tisíce konikleců za rok. Pomůže dřevěný chodník

Chráněné koniklece v Brně každoročně ohrožují neopatrní návštěvníci rozšiřující už vyšlapané cesty. Kvůli zvědavcům, kteří se k rostlinám chtějí dostat blíž a květy si vyfotografovat, přichází rezervace o tisíce konikleců. Situaci vyřeší dřevěný...

 

Dělníci na chodníčku pracují i přes zimu, aby se na jaře mohli návštěvníci mezi konikleci bezpečně projít. Do jara pracovníci doplní také veškeré vybavení a bezpečnostní prvky, průběhu příštího roku pak vzniknou nové zrekonstruované informační tabule.

Nápad Viléma Jurka na ochranu květiny se před dvěma lety přetavil v projekt participativního rozpočtu. Na stavbě za více než tři a půl milionu korun pracuje příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna společně s odborem participace brněnského magistrátu a organizací Rezekvítek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KDU-ČSL

Štítky Brno, Nový Lískovec, koniklec, Kamenný vrch, příroda, rostliny, stavba, stezka

Na louce za brněnským sídlištěm roste dřevěný chodník. Ochrání vzácné koniklece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.