Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kapři také cítí bolest, míní aktivisté v Brně. Od zabíjení ryb odrazují prodejem vánočních psů

Kvůli fiktivnímu prodeji vánočních psů se tradičně sešli aktivisté v jihomoravské metropoli. V řeznickém stánku nabízeli kolemjdoucím živé hafany nebo „psí maso“. Bojovníci za práva zvířat o adventu pravidelně protestují proti zabíjení kaprů a upozorňují na utrpení, které ryby před svátky zažívají.

Šupináče ke štědrovečerní večeři si Brňané v ulicích města kupují každý rok. Součástí této vánoční tradice se už stalo také setkání těch, kteří se zabíjením kaprů nesouhlasí. Už podesáté si proto letos v centru postavili stánek, ve kterém provokativním způsobem předvádí, proč by se lidé měli rybího pokrmu vzdát.

Při zastavení mohli kolemjdoucí zahlédnout, jak účastníci prodávají čtyřnohé mazlíčky místo kaprů. Aby byl protest realističtější, doplnili akci o náhražky masa, které vydávali za psí.

„Touto formou chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí,“ vysvětluje Kristýna Dobšínská z Kolektivu pro zvířata.

Šupináči podle ochránců vnímají strach a bolest na srovnatelné úrovni jako savci. Utrpení ryb začíná už cestou ze sádek. „Kapři zabití doma jsou na tom nejhůře, jejich bolest se prodlužuje a jsou často zabíjení naprosto neodborně,“ dodávají aktivisté. U štědrovečerní tabule proto veřejnosti doporučují jíst jiná vánoční jídla, jako je třeba houbový kuba.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Vánoce, kapři, prodej, aktivisté, zvířata, ochránci, psi

Kapři také cítí bolest, míní aktivisté v Brně. Od zabíjení ryb odrazují prodejem vánočních psů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.