Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno má nové nemocniční kaplany a kaplanky, požehnal jim biskup

Naslouchání, podpora, porozumění a pomoc. To jsou činnosti pojící se s duchovní péčí v nemocnicích, kterou vyhledává stále více pacientů. Zvládat léčbu jim pomáhají nemocniční kaplani a kaplanky, jimiž se kromě kněží a řeholníků můžou stát i běžní lidé. Novým i stávajícím kaplanům požehnal před Vánocemi brněnský biskup Pavel Konzbul.

Nemocniční kaplanka Františka Jana Majerčíková pomáhá pacientům už od roku 2005. „Do každého pokoje jsem chodila s chvěním. Člověk nikdy nevěděl, co ho za dveřmi čeká, jestli ho s nabídkou duchovního rozhovoru pošlou pryč. Nepříjemné situace ale často ředily ty příjemné, kdy se třeba přidali i ostatní pacienti na pokoji,“ vzpomínala sestra Františka.

Práci nemocniční kaplanky vykonává v Dětské a Úrazové nemocnici a ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. „Při společných rozhovorech s pacienty pravidelně docházíme k úsměvu, úlevě a uklidnění tím, že je někdo přijde navštívit, myslí na ně, má o ně zájem a dokáže jim nabídnout novou perspektivu,” dodala.

Přínos duchovní péče potvrzují i samotní lékaři. „Neslouží jenom pacientům. Jejich vlídnost, moudrost a pochopení osvěžuje i nás zdravotníky,“ řekl vedoucí Konziliárního týmu podpůrného a paliativního v brněnské Dětské nemocnici Petr Lokaj.

Biskupství brněnské zaštiťuje celkem sedmnáct nemocničních kaplanů a kaplanek. „Jde o velmi náročnou a zároveň velmi potřebnou službu. Vysíláme je k lidem, kteří jsou často na pokraji sil, bojují s těžkou diagnózou a ne ve všech případech mají vidinu uzdravení,“ vysvětlil brněnský biskup Pavel Konzbul, který kaplanům požehnal při ekumenické mši.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Kalinová

Štítky Nemocniční kaplan, Duchovní péče, Požehnání, Biskupství brněnské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Kdyby nechyběli lékaři a sestry, i další personál. Viz filmy ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, z té vraždy človeka si mafie udělala koryto, kšeft, živobytí, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, upalovali reformátory, vědce, bylinkářky, knihy, otrokáři, kolonialisté, piráti, zbrojaři, válečníci, výroba vražedného šrotu. Filmy Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis Pávka, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, více píšu ve vláknech diskusí.

Neděle, 10. prosince 2023, 10:21Odpovědět

Brno má nové nemocniční kaplany a kaplanky, požehnal jim biskup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.