Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Souboj vánočních stromů v Brně. Vyhraje Zelný trh, Svoboďák nebo Moravské náměstí?

V jihomoravské metropoli se ještě před začátkem adventu rozsvítily vánoční stromy, které budou několik týdnů zdobit tři místa v centru města. Na Zelňáku se jako první objevila patnáctimetrová jedle, která letos nahradila i smrk na Svoboďáku. Nově se letos vyjímá menší jehličnan také na Moravském náměstí u sochy Jošta. Která z letošních dominant je hezčí, mohou čtenáři Drbny rozhodnout v anketě.

V adventním čase bývá nejoblíbenější brněnskou destinací turistů Zelný trh, na který každoročně lákají stánky s řemeslnými výrobky i kulturní program. Právě horní část náměstí se letos jako první dočkala svého vánočního stromu. Tentokrát město vsadilo na patnáct metrů vysokou jedli. Strom dorazil na veřejné prostranství ze čtyřicet kilometrů vzdálených Rakvic na Břeclavsku, kde rostl přes čtyřicet let.


Patnáct metrů vysoká jedle stojí na Zelném trhu. 

Svůj symbol Vánoc získalo tradičně také náměstí Svobody, na které tentokrát dorazila také jedle. Lesníci výběrem nahradili smrk, jenž stál na centrální ploše největšího moravského města loni. Odborníci našli dřevinu tradičně u Blanska, jehož okolí spadá pod Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. 


Svůj strom má také náměstí Svobody.

Do rodiny vánočních stromků jihomoravská metropole přivítala dalšího člena. Novinkou je menší jehličnan, který se vyjímá vedle dřevěných budek a kolotoče na Moravském náměstí u sochy markraběte Jošta. Nahradil oblíbené kluziště, které se za několik dní otevře o kousek dál na místě vodního prvku ve zrekonstruovaném parku. Zimní radováky si tak letos zájemci užijí na takzvaném brněnském moři. 

V Brně končí bruslení pod nohama Jošta. Kluziště se přesune na opravené náměstí

Bruslení pod sochou moravského markraběte Jošta definitivně končí. I když se zimní radovánky pod uměleckým dílem už neuskuteční, lidé o oblíbenou atrakci nepřijdou. Kluziště se přesune na nově zrekonstruovaný park na Moravském náměstí, kde bude...


Nově je vánoční symbol u sochy Jošta na Moravském náměstí.

Advent sice tento rok začíná až první prosincovou neděli, v Brně ale slaví už o týden dříve. Stánkaři, kterých bude přes dvě stovky, otevřeli prodejny na čtyřech náměstích. Oficiální program odstartoval 24. listopadu se slavnostním rozsvícením vánočních stromků a potrvá celých třicet dní. 

Který vánoční strom v Brně je letos nejhezčí?

Celkem hlasovalo876 čtenářů

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová, Veronika Adamová

Štítky Brno, Vánoce, stromy, anketa, hlasování, svátky, advent, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Rathous se zb lbnul a v očekávání vyšších příjmů postavil stromy hned tři. Magoři. A jak tak koukám na "návštěvnost" počítám, že příští rok tak nebude ani jeden stánek. Šel by tam leda blázen. Njn modrá klika, no to se dalo čekat, do čeho šáhnou tan eta tráva neroste. Kdyby aspoň nevybírali ty nekřesťanské peníze

Neděle, 26. listopadu 2023, 12:44Odpovědět

Olga Berankova

na,,Svobody je takove smutne ty domecky jsou malo ozdobene a schzi tam take betlem ziva zviratka

Neděle, 26. listopadu 2023, 07:00Odpovědět

Olga Berankova

nejlepsi jsou vanocni trhy na Zelnym trhu jsu vzdy pekne vesele

Neděle, 26. listopadu 2023, 06:57Odpovědět

ANKETA: Souboj vánočních stromů v Brně. Vyhraje Zelný trh, Svoboďák nebo Moravské náměstí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.