Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tisíce Brňanů se nahrnuly na náměstí, aby viděly rozsvícení vánočního stromu

Brno pohltila sváteční nálada, která vypukla s rozsvěcením vánočního stromu na náměstí Svobody. Každoroční událost si nenechalo ani letos ujít tisíce zvědavých lidí. Do svátečního se oblékly také stromy na Zelném trhu a Moravském náměstí.

Jedle, která tradičně pochází z bílovického polesí na Brněnsku, dorazila do Brna minulý pátek. Pracovníci patnáctimetrovou dřevinu usadili, nazdobili a nyní také rozsvítili. K samotmému aktu, kterému přihlížely tisíce zvídavých Brňanů, došlo v 17:00. Za potlesku a jásotu se jehličnan na centrální ploše moravské metropole rozzářil. O hodinu později si užili slavnostní chvíli na Zelném trhu a následně Moravském náměstí, kde stojí stromek u sochy markraběte Jošta. 

Trhy zahájeny

Lidé si kromě kochání také poprvé vyšli na všechny adventní trhy. Letos je k dispozici přes dvě stánků. Objeví se na Zelném trhu, kde už prodejci prodávají od minulého týdne, náměstí Svobody, Moravském a Dominikánském náměstí i u Staré radnice, kde je letos nově gastronomická zóna. 

Organizátoři, kterými jsou Turistické informační centrum Brna (TIC) a městská část Brno-střed, vsadili na osvědčené atrakce. Nechybí tak například betlém řezbáře Jiřího Halouzky před Novou radnicí, vystoupení různých kulturních souborů nebo oblíbené produkty v čele se svařákem či turbomoštem. Nynější ročník počítá i s novými vychytávkami. Mezi největší patří kluziště na nedávno opraveném Moravském náměstí.

Tradici založil spisovatel 

Tradici vánočního stromu v centru Brna založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 spolu s kolegy našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se dodnes stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž měli možnost lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení. Tradice se přetrvala i do současné doby.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Strom, Vánoční, Strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce Brňanů se nahrnuly na náměstí, aby viděly rozsvícení vánočního stromu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.