Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnský orloj opět rozdá vánoční koule. Některé budou svítit

Jihomoravská metropole se pomalu přesouvá do vánočního režimu. S adventem i letos přichází limitovaná edice kuliček, pro které si lidé chodí k brněnskému orloji. Sváteční předměty fosforové barvy či s motivem sněhové vločky si zájemci šikovnýma rukama nachytají ve dvou upravených. Lov skleněnek začne v den zahájení Brněnských Vánoc, kdy se také rozzáří tři stromky.

Na předvánoční čas se těší sběratelé kuliček, které pravidelně padají z uměleckého díla stojícího na náměstí Svobody v Brně. O adventu zkusí své štěstí při chytání skleněnek tematicky upravených pro předvánoční čas.

Ikonický objekt se dá do práce 24. listopadu, kdy začnou také celé Brněnské Vánoce. Upomínkové předměty vydá ve dvou režimech, každý z nich přitom nabídne jinou kouli. „První fosforová, svítící kulička vypadne už v 11 hodin dopoledne, následovat budou pak každou hodinu další až do jedenácté večer. Celkem jich tak bude třináct,“ vysvětlil Michael Benža za Technické sítě Brno, které o hodinový stroj pečují.

Lidé v Brně stále touží po skleněných koulích. Brněnský orloj jich rozdal už deset tisíc

Černý časostroj na brněnském náměstí Svobody se stává terčem vtipálků už třináct let. V současné době je orloj nedělitelnou součástí města, kterou si oblíbili místní, často se k němu ale vydávají i turisté. Nedočkaví lidé v ikoně falického tvaru...

Stejně tomu bude i o následujících nedělích a celý poslední adventní víkend, tedy 23. prosince a na Štědrý den. Všechny ostatní všední dny a soboty si skleněnku odnese pokaždé pouze jeden zručný lovec, jenž si v 11 hodin dopoledne počíhá na kouli s motivem sněhové vločky.

Černý časostroj se stává terčem vtipálků už třináct let. V současné době je orloj nedělitelnou součástí města, kterou si oblíbili místní, často se k němu ale vydávají i turisté. Nedočkaví lidé v ikoně falického tvaru šmátrájí s cílem ulovit jednu z unikátních skleněných kuliček, které z dominanty padají. Za pět tisíc dní monument vydal přes deset tisíc kusů skleněnek.

Ohodnoť článek

Foto Jiřina Veselá/Technické sítě Brno, Veronika Adamová

Štítky Brno, Vánoce, svátky, náměstí Svobody, orloj, kultura, turistika, kuličky, edice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

nikdy jsem žádnou neviděla (jsem Brňačka)-od toho jsou tam výtečníci, co na ně čekají a pak prodávají turistům

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 10:11Odpovědět

Brněnský orloj opět rozdá vánoční koule. Některé budou svítit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.