Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé v Brně stále touží po skleněných koulích. Brněnský orloj jich rozdal už deset tisíc

Černý časostroj na brněnském náměstí Svobody se stává terčem vtipálků už třináct let. V současné době je orloj nedělitelnou součástí města, kterou si oblíbili místní, často se k němu ale vydávají i turisté. Nedočkaví lidé v ikoně falického tvaru šmátrájí s cílem ulovit jednu z unikátních skleněných kuliček, které z dominanty padají. Za pět tisíc dní monument vydal skleněnek přes deset tisíc kusů.

Ikonická chlouba jihomoravské metropole slaví narozeniny. Po strastech, jako byly technické poruchy či množství posměšků, které na svůj účet pravidelně dostával, se hodinový stroj dočkal třináctých narozenin. Významným milníkem je ale především počet upomínkových kuliček, které orloj návštěvníkům centra města vydal.

Kolemjdoucí se někdy podivují, proč kolem černého monumentu uprostřed náměstí Svobody stojí zástupy zvědavých lidí. Na odpověď si musí počkat vždy na přesně jedenáctou hodinu. V ten moment se z orloje rozezní zvonkohra a z jeho útrob vyskočí skleněnka. 

Těchto vzácných suvenýrů, jež na sobě ukrývají různé motivy města, umělecké dílo rozdalo už přes deset tisíc kusů. Zájem o ně navíc neupadá ani po letech. „Je prakticky vyloučeno, aby v jedenáct hodin dopoledne u každého ze čtyř otvorů někdo nestál a kulička propadla,“ popisuje Michael Benža z Technických sítí Brno.

Krevní skupiny, hokej i Vánoce

Nejštědřejší byly poslední čtyři roky, kdy z časostroje vypadlo 800 až 850 skleněnek. Počet se vždy odráží od množství historických událostí, svátků a výročí, které se daný rok zrovna slaví. V takové dny symbol jede podle druhého režimu, kdy předměty vypadávají každou hodinu od jedenácti do třiadvaceti hodin.

Kuličky jsou navíc při výjimečných příležitostech zdobeny speciálními ornamenty. Limitované edice například obsahovaly odkaz na objevitele čtyř základních krevních skupin Jana Janského, hokejovou Kometu nebo různé vánoční symboly.

Brněnský orloj vydává limitované skleněnky, kuličková mafie je na pozoru

Z brněnského orloje vypadávají během Dní elektronové mikroskopie kuličky připomínající zvětšený elektron. Událost spustila zájem chtivých Brňanů, kteří bojují o skleněný úlovek. Někteří si dokonce přinesli k časostroji rybářské židličky.

Letošní Vánoce ale zatím zůstávají zahaleny tajemstvím a adventní režim orloje zatím není znám. Ačkoliv dřív bylo nastavení zcela standardní a zájemci měli pouze jednu šanci denně, později už zvláštní kořist ulovilo třináct šikovných rukou. „V posledním období vydával od pondělí do čtvrtku jednu kuličku v jedenáct hodin a v pátek a o víkendech od jedenácti jednu každou hodinu až do třiadvaceti hodin,“ uzavírá Benža s tím, že tento rok nového majitele najde 600 až 650 ozdob.

Smolaři, kterým zatím v rozverné hře štěstí příliš nepřálo, ale nemusejí postávat ve frontě u otvorů černého monumentu. Stačí zajít do pobočky Turistického informačního centra Brno nebo na e-shop, kde se ikonické předměty dají koupit za 370 korun.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, orloj, kuličky, čas, skleněnky, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

Tohle mohl napsat jen člověk co tam nikdy nebyl. Když pominu fakt že strčit tam ruku až po loket si každý koleduje o svrab tak pokud se nějakým zázrakem dostanete k díře před tím gangem, schytáte od "lihuly" plivance a nadávky. Oni ty kuličky prodávají do toho malého obchůdků hned vedle toho pinďoura a když o svoji kuličku přijdou, přijdou o krabyčák a z toho nemají radost ????

Středa, 18. října 2023, 22:20Odpovědět

Jan Novák

Problém je v tom, že ke kuličkám se dostanou jen bezdomovci a podobné existence, které u "orloje" sedí nebo postávají celou dobu, co mohou dostat kuličky... Nikdo jiný nemá šanci...

Středa, 18. října 2023, 10:43Odpovědět

Lidé v Brně stále touží po skleněných koulích. Brněnský orloj jich rozdal už deset tisíc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.