Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jsou to poklady, a ne svinčík, brání se brněnská kavárna, kterou zdrbali potravináři

Ostudu si utrhla Zemanova kavárna a cukrárna v Brně, když ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Potravináři viděli zaneřáděný sklad plný veteše, a tak nejstaršímu podniku svého druhu ve městě zakázali užívání prostor. Firma se nyní brání, že nepořádek jsou ve skutečnosti cennosti starém majiteli, o které mají zájem muzejníci.

Slavná brněnská cukrárna utrpěla ostudu. Jste bordeláři, slyšeli od inspekce

Na rakvičku a tureckou kávu si chvíli nechají zajít chuť kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kteří navštívili známý prvorepublikový podnik Brně, Zemanovu kavárnu a cukrárnu. Inspekci nejvíce zarazilo, v jakých...

V mezipatře nejstarší cukrárny v moravské metropoli kontrolory potravinářské inspekce vyděsil nepořádek. Místo ke skladování potravin připomínalo chlív, na zemi se válely zbytky jídla a stěny hyzdila plíseň. Zástupci podniku ale mají pro přešlap vysvětlení. Tvrdí, že se v problematickém skladu nachází předměty po letitém cukráři Adolfovi Zemanovi, který do kavárny nastoupil před pětasedmdesáti lety jako učeň, a jehož jméno prodejna zákusků nese.

„Pan Adolf měl k uskladněným věcem pochopitelně vztah a za jeho života nás nenapadlo, že bychom mu něco vyhazovali. Navíc o spoustu předmětů, které jsme ve skladu našli, má dnes zájem několik brněnských muzeí. Nejsou to jen bezcenné krámy,” vysvětlila kreativní manažerka kavárny Kristýna Kyánková.

Potravináři podniku v Josefské ulici zakázali sklad používat, ve výrobě pochutin ale cukráři pokračují. „Ze skladu, který je určený primárně pro nepotřebné vybavení, jsme odstranili oleje, balené mouky a vejce. Naše výroba funguje bez omezení, zákusky a dorty pečeme v kuchyni a ne ve skladu,“ hájil cukrárnu její provozovatel Tomáš Zeman.

Budovu s kavárnou si nechal postavit brněnský cukrář Josef Sedláček se svým synem Vilémem a slavnostně otevřeli v roce 1937. Od té doby kavárna funguje nepřetržitě a nikdy nezavřela. Aby prvorepubliková cukrárna s původním interiérem nepřišla o stálé zákazníky, chystá jako reakci exkurze do výrobních prostor.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zemanova kavárna a cukrárna, SZPI

Štítky Brno, cukrárna, kavárny, první republika, SZPI, nepořádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Pan Adolf měl zřejmě vztah i k těm skořápkám od vajíček, které se válí všude po zemi na fotkách u původního článku. “Ale to jsou původní vejce pana Adolfa! Měl ke svým vejcím vztah!” hájí se floor manažerka kavárny.

Středa, 15. listopadu 2023, 07:12Odpovědět

Joseph Xspy

"kreativní manažerka kavárny" Každej tam má funkci ,ale uklidit po sobě to né...

Úterý, 14. listopadu 2023, 19:41Odpovědět

Jsou to poklady, a ne svinčík, brání se brněnská kavárna, kterou zdrbali potravináři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.