Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno se připravuje na Vánoce. Čeká na strom a stánky se svařákem

Jihomoravská metropole se pomalu převléká do zimního kabátu. K tradiční výzdobě každoročně patří vánoční osvětlení, které ve večerních hodinách zkrášluje ulice města. Protože dekorování zabere několik týdnů, dali se pracovních Technických sítí Brno (TSB) do věšení letošních prvních ozdob.

V rozzářeném Brně se lidé pohybují celý advent. Po zapadnutí sluníčka se pravidelně rozsvěcují girlandy, vánoční strom i dřevěné stánky, ze kterých voní svařák. Aby se adventní radovánky vydařily i letos, dala se městská firma, která má výzdobu na starosti, do práce. 

„Jako první přijdou na řadu ulice Joštova a Česká, postupně budou následovat další.  S blížícím se adventem budou přípravy nabývat na intenzitě. Zhruba týden před rozsvícením vánočního stromu čeká pracovníky dokonce i práce přesčas,“ sdělila mluvčí TSB Jiřina Veselá. Rozmístit světýlka v srdci metropole, a to zejména v Rašínově a Masarykově ulici, lze totiž pouze v noci kvůli vypnutí tramvajové trakce.

Girlandy budou

Nedílnou součástí výzdoby jsou girlandy, které svítí ve speciálním režimu na České, Běhounské, Kobližné, Středové, Běhounské a Masarykově ulici. Všechny žárovičky, na které milovníci Vánoc narazí, jsou úsporné.

Brno odstavilo nové girlandy. Zkoumá se, proč osvětlení bliká a zhasíná

Moravskou metropoli trápí nově nainstalované dekorační osvětlení, které mělo Brňanům navodit vánoční atmosféru. Jednoduché girlandy nefungují tak, jak mají. Brno je proto na několik dní zhasne a počká, než autoři prvku nečekaný technický problém...

„S instalací začínáme vždy zhruba koncem října, dokončena by měla být asi do poloviny listopadu. Pak se pustíme do stavby dřevěné vesničky na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí,“ upřesnil provozně-technický ředitel TSB Josef Šaroun. Vánoce v Brně letos odstartují 24. listopadu, kdy se spolu s jedlí oficiálně rozzáří i slavnostní osvětlení. To bude ve stejném rozsahu jako loni.

Brněnská příspěvkovka se ale kromě historického jádra stará také o zkrášlení dvanácti dalších městských částí, jako jsou Bosonohy, Maloměřice nebo Židenice. Letos k nim přibylo také Královo-Pole, kde už zaměstnanci mají práce skoro hotové. Počtem dekorací se na první příčce drží Brno-sever, naopak v Jehnicích a Ořešíně obyvatelé obdivují pouze sváteční jehličnan. Celková spotřeba elektřiny dodávaná městským částem z TSB je asi 31 tisíc kilowatthodin, což činí asi 150 tisíc korun.   

Brno zná vánoční strom. Volba padla na jedli, která není dokonalá

Brněnskému náměstí Svobody bude přes advent dominovat jedle bělokorá. Slavnostně nazdobený stromek našli lesní tradičně v Masarykově lese, konkrétně v Olomučanech na Blanensku. Osmnáct metrů vysoká dřevinu nyní čekají úpravy a příprava na odvoz...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Vánoce, výzdoba, Technické sítě, svátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se připravuje na Vánoce. Čeká na strom a stánky se svařákem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.