Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno věří, že vznikne moderní nádraží. K uzlu si namalovalo novou ulici

Ambiciozní plány si zaslouží velké projekty, ví v Brně, kde už více než sto let touží po novém nádraží. Přesun železničního uzlu k řece Svratce se aktuálně podle železničářů jeví jako reálný, a tak radnice připravila v souvislosti s plánovanou stavbou novou ulici.

Brno v souvislosti se stavbou nové železniční stanice, s níž chce začít Správa železnic v roce 2028, připravuje navazující infrastrukturu. Pokud na smělý plán, o němž snilo několik generací, dojde, chce radnice kolem dopravního terminálu postavit kompletně novou čtvrť Trnitá. Prvním krok spočívá v přípravě propojení mezi ulicemi Opuštěná a Rosická. 

„Nyní začínáme s výstavbou nutné infrastruktury, jako jsou silnice, kanalizace, chodníky. Jako první přichází na řadu propojení ulic Opuštěná a Rosická v blízkosti Svratky. Tato komunikace, která bude nazvána Uhelná, se stane jednou z důležitých spojnic mezi městem a novým nádražím. V budoucnu zde na jedné straně silnice vzniknou dva bloky domů, na straně druhé bude zeleň a výhled na řeku,“ uvedla v tiskovém hlášení magistrátu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Na avizované práce, které obnáší stavbu zhruba 200 metrů dlouhé silnice, vybrali randí na poslední schůzi zhotovitele. Po formální stránce má město ke stavbě všechna potřebná potvrzení. Do akce vyjdou dělníci ještě letos a hotovo chtějí mít za rok. Celkem magistrát zaplatí za dílo necelých 40 milionů korun. 

„Do zadávacího řízení se s nejvýhodnější nabídkou přihlásila společnost IMOS Brno. Na místě vznikne i kanalizace a veřejné osvětlení, založeno bude stromořadí a provedeny budou parkové úpravy,“ dodal náměstek primátorky René Černý (ANO).

Nové brněnské nádraží bude a zmizí z něj bezdomovci, věští nizozemští architekti

Navrhli stavby po celém světě, těší se mezinárodnímu renomé a stali se vítězi největší architektonické soutěže v české historii, ze které vzešel projekt nového brněnského nádraží. Nizozemci ze studia Benthem Crouwel Architects a West 8 nyní...

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Brno, Uhelná, Nádraží, Nové, Bulvár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Hladký

Nové nádraží je jen velký tunel, co lidem nic nepřinese. Ani k autobusovému na Zvonařce za 50 let neudělali slušný přístup a pořádnou MHD. 90% lidí chodí až na Hlavní nádraží na tramvaj pěšky. Nové nádraží bude ještě dál. Lidí co budou jezdit do práce ztratí denně hodinu času chozením z nádraží na tramvaj a zpět.

Úterý, 31. října 2023, 10:31Odpovědět

Mojmír Herzlik

V roce 1926 bylo rozhodnuto, že brněnské hlavní nádraží nevyhovuje, nemá se kam rozvíjet a nevěřím, že v roce 2028 se začne stavět. Hlavní důvod, proč to nádraží nikdo nechtěl odpadl, po 40 letech konečně šalina jezdí ke Zvonařce. Ale teď zase zelení teroristé vymysleli, že stavbou nádraží se zničí ty cenné náletové dřeviny, které tam jsou. Prostě dálnice na Vídeň nebude kvůli žabám, dálnice kolem Přerova, protože tam jsou sysli a tady by se musely vykácet náletové dřeviny. Kolik let Plzeň trpěla, když kvůli těm teroristům nebylo možno udělat obchvat Plzně a veškerá doprava šla centrem města.

Úterý, 31. října 2023, 09:28Odpovědět

Jirka Casek

Svinstvo a hnus. Zeptali se brňáků na nové nádraží a brňáci řekli NE. No tak nic, ještě pár let počkáme. Zeptali se brňáků o 10 let později a brňáci řekli NE. No tak nic, tak ještě pár let počkáme. No a za dalších 10 let se už ani neptají a berou to jako samozřejmost. Mimo to těch 20 let s původním nádrážím nic nedělali a schválně to necháli zestárnout, aby přesvědčili veřejnost, že nové nádraží je nutné. A nyní už tomu většina věří. Hlavně spousta mladých, kteří si nepamatují těch 20let . Jak říkám. Hnus a svinsto. Za těch 20 let mohlo být naprosto luxusní a moderní nádraží tam kde je. Brno se pyšní a pyšnilo naprosto geiální polohou nádraží u centra a také naprosto nádhernou nádražní budovou. A o tuto skvélou a perfektní raritu Brno připravíte. Prostě svinstvo a hnus. Ovšem o těch kšeftech s pozemkama na jihu už z 90.let (které teda jsou vidět na té mapce) o těch se mlčí.

Úterý, 31. října 2023, 09:25Odpovědět

Jan Kudera

Nové nádraží a nová ulice, zato jméno jak z 18. století.

Pondělí, 30. října 2023, 17:09Odpovědět

Brno věří, že vznikne moderní nádraží. K uzlu si namalovalo novou ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.