Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Lesníci kácí stromy ve starém lese na jižní Moravě, aby z nich v cizině vyrobili papír

Na stopu po pokácených stromech z tuzemských lesů se vydali ekologové z organizace Greenpeace. Pomohli si GPS trackery, které dali do dřevin z jižní Moravy a severozápadní části Česka. Zjistili, že firmy vytěžené dřevo ze starých lesů vyváží do zahraničí jako palivové nebo k výrobě papíru.

Na to, jak české společnosti ničí vzácné staré lesy, se zaměřili tuzemští aktivisté. Vyšetřování organizace Greenpeace odhalilo, že vytěžené dřeviny putují za hranice, kde jsou poté například rozemlety v papírnách. Do pokácených kmenů v jihomoravském Ždánickém lese a severozápadních Krušných horách proto ekologové vložili GPS trackery, pomocí kterých sledovali jejich cestu.

„Dřevo vytěžené státním podnikem Lesy ČR u Snovídek ve Ždánickém lese skončilo v obřím papírenském závodě společnosti Mondi SCP ve slovenském Ružomberku a bylo s největší pravděpodobností už rozemleto na papír,“ vysvětlil mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Masivní kácení na pomezí Hodonínska a Vyškovska douhodobě kritizuje iniciativa Živý les pro živý region. Ta na klády ve vlacích z Rakouska upozornila jako první. A podle její členky a bioložky Zuzany Veverkové nynější stopování přineslo jasný důkaz, že se vytěžený materiál vozí do zahraničí, kde z něj vyrábí papírové sáčky nebo kartony.

„Sousedé přestali do lesa chodit, pohled na vytěžený hřeben a ohromné skládky dřeva podél lesních cest je pro ně nesnesitelný. Těžilo se dokonce tak moc, že kmeny, které byly pokácené už dávno, dodnes zůstávají stále ladem na skládkách,“ svěřila se.

Lesníci aktivistům odpověděli, že z lokality vyváží na Slovensko pouze deset tisíc metrů krychlových dříví nižší kvality, které by se v Česku nezpracovalo. „Jde o vlákninové listnaté dříví využívané v papírenském průmyslu při výrobě viskózové celulózy používané na výrobu kvalitního papíru a taky textilu," řekla mluvčí podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Buky z Krušných hor

Podobnou situaci ekologická organizace řešila ve Východním Krušnohoří, kde podezírala firmu Royal Pine z prodeje nelegálně vytěženého dřeva v bučinách jakožto palivového materiálu. Poté, co se ke společnosti dostala informace o protestu na pile v Chomutově, se zástupci podniku na místo vrátili společně s úředníky, kteří potvrdili, že se nestalo pochybení.

Greenpeace společně s městem Horní Jiřetín podali na společnost trestní oznámení, firma se odvolala. Ekologové zároveň podali podnět k prošetření možného nezákonného obchodování Ústeckému kraji. Krajský úřad ale odpověděl, že nemůže zasáhnout proti obchodu s vytěženým dřevem, protože Česká inspekce životního prostředí dosud neskončila své šetření a protože podle vyjádření vlastníka lesa bylo předmětné dřevo už prodáno. Zjištění Greenpeace ale ukazuje, že je toto dřevo stále uváděno na trh.

Situace se nelíbí ani starostovi Horního Jiřetína Vladimíru Buřtovi (Strana zelených), jenž tvrdí, že vlastník lesa vytěžil bez povolení celé jižní svahy nad Mariánským Údolím, a lokalitu tak zničil. „A jako by to nebylo málo, pak jsme se ještě dozvěděli, že ty krásné lesy, které jsou pro nás mimořádně důležité, byly vykáceny jen proto, aby proletěly komínem,“ řekl.

Lesníci ve Ždánickém lese pokácí stromy, aby vyrostly nové. Časovaná bomba, míní ochránci přírody

Lesy ČR ještě do konce roku začnou s obnovou další části Ždánického lesa, který je na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Půjde o patnáct hektarů. Podnik v minulosti kritizovali ochránci přírody, podle nich místo vzrostlých stromů v lokalitě zůstaly...

Skutečnost, ne formalita

Kácení se tak dle aktivistů nezastaví ani u starých porostů v chráněných oblastech a na vině je nedostatečná ochrana i nelegální těžba. Zachování ekologického bohatství listnáčů přitom mohlo zásadně přispět v boji proti klimatickému kolapsu. „Namísto toho jsme svědky ničení těchto lesů kvůli zisku z palivového dříví a papírovým produktům s krátkou životností bez nichž se můžeme obejít," sdělila vedoucí kampaně Nekácejte.cz Nikol Krejčová.

Ekologové požadují, aby Česko zamezilo kácení stromů starších 120 let a aby ochrana přírody byla skutečná, a ne pouze formální. Chráněné oblasti by se měly rozšířit o další cenná území, jako je Ždánický les. Zároveň by staré lesy měly získat nepřísnější formu ochrany.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Greenpeace/Ibra Ibrahimovič, Majda Slaámová

Štítky Česko, Greenpeace, lesy, stromy, GPS, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Už aby si pár těch grázlů, co si hrajou na lesáky, šlo sednout do chládku společně s tučnou pokutou! Náhradu škody vniklou celé společnosti ale ani tak nikdo nenahradí.

Úterý, 31. října 2023, 14:35Odpovědět

Lesníci kácí stromy ve starém lese na jižní Moravě, aby z nich v cizině vyrobili papír  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.