Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lesníci ve Ždánickém lese pokácí stromy, aby vyrostly nové. Časovaná bomba, míní ochránci přírody

Lesy ČR ještě do konce roku začnou s obnovou další části Ždánického lesa, který je na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Půjde o patnáct hektarů. Podnik v minulosti kritizovali ochránci přírody, podle nich místo vzrostlých stromů v lokalitě zůstaly na řadě míst jen vykácené plochy. Kritizují ale i současné plány.

Podle Lesů ČR je cílem obnovy vytvořit podmínky pro růst druhově, věkově a výškově různorodého lesa, který odolá změně klimatu i škůdcům. V oblasti chtějí podpořit původní dřeviny, jako je dub zimní a letní, také modřín a buk. „Lesy obnovíme takzvaným clonným způsobem, to znamená pod ochranou mateřského porostu s maximálním využitím přirozené obnovy," popsal vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR Ondřej Pecháček.

Podnik nejdříve odstraní část původního porostu, což podle lesníků poskytne dostatek životního prostoru mladému porostu. Po několik dalších let se pokračuje v odstraňování porostu, kdy z původních stromů zůstanou jen takzvané biotopové stromy, tedy ty, které v přírodě nějakým způsobem vynikají. Například mají bohatou korunu.

„Vždy musíme zohlednit nároky různých druhů dřevin na světlo a zároveň uvolnit koruny kvalitních dospělých stromů tak, abychom zvýšili stabilitu i kvalitu dospělého porostu," popsal. Doplnil, že lesy je třeba obnovovat, neboť jinak by postupně degradovaly.

Ochránci přírody v minulosti kritizovali způsob, jakým Lesy ČR v lokalitě hospodaří, kdy místo vzrostlých stromů zůstaly na řadě míst jen vykácené plochy. Pecháček k tomu uvedl, že se muselo postupovat rychleji, protože obnova lesa byla v plánu dřív, ale nebyly kapacity kvůli kůrovcové kalamitě. K obnově tak Lesy ČR přikročily jen dvoufázově, tedy odstranily původní porost, aby narostl nový. „Uznáváme, že to bylo rychlé, ale cíl byl splněn, ty porosty tam už zase jsou, například mladé buky," popsal. Doplnil, že nynější způsob je podstatně šetrnější.

Ochránci přírody z iniciativy Živý les pro živý region s tím nesouhlasí. „Všude, kde probíhá obnova, tedy plošné kácení zdravých a stabilních listnatých porostů, došlo k negativnímu zásahu do hodnot a funkcí lesa. Obnova do stejně vzrostlého lesa bude trvat minimálně sto let," řekla za iniciativu Živý les pro živý region Zuzana Veverková.

Uvedla, že kvůli změně klimatu se posouvají vegetační stupně. Proto podle ní i buk bude v tomto místě chřadnout a odumírat. Plán Lesů ČR na obnovu označila za „časovanou bombu“. Stejně jako tomu bylo u smrkových porostů jinde v ČR. „Proces, kdy se vytěží velké plochy zdravého listnatého lesa, je absurdně nepřirozený zásah do lesního ekosystému, proto nelze následné samovolné procesy považovat za skutečně přirozené a pro les prospěšné," míní. V minulosti proti těžbě vnikla i petice, ta má podle Veverkové nyní zhruba dva tisíce podpisů. Ochránci přírody chtějí dosáhnout asi 10 tisíc podpisů. Ždánický les je na jihovýchod od Brna na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Sousedí například s Litenčickou pahorkatinou či Kyjovskou pahorkatinou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky lesy, příroda, stromy, Lesy ČR, obnova, kritika, Hodonínsko, Vyškovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Přidal bych jedno doporučení: Nebylo by užitečnější místo shánění podpisů na petice se zapojit pod dohledem lesníků na výstavbě lesa? Pak by možná pochopili, co to je les a jaké jsou jeho funkce. Nějak se zapomíná na jednu starou pravdu: člověk sází les ne proto aby z něho měl hned užitek, ale pro své vnuky. A dřevo je také důležitá surovina. Třeba v Koryčanech se vyráběl nábytek, dnes polovinu vytěženého dřeva vyvážíme místo toho, abychom ho zpracovali a vyvezli zpracované za vyšší cenu.

Středa, 18. října 2023, 08:11Odpovědět

Lesníci ve Ždánickém lese pokácí stromy, aby vyrostly nové. Časovaná bomba, míní ochránci přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.