Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zemřel hlas Romů. Brněnskému aktivistovi Holomkovi bylo 86 let

Ve věku 86 let zemřel romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila jeho dcera Jana Horváthová. Karel Holomek byl v letech 1990 až 1992 poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.

Karel Holomek se narodil 6. března 1937 v Brně. Jeho otec Tomáš Holomek byl podle serveru patrně prvním vysokoškolsky vzdělaným Romem v Československu. Rodina Holomkových byla během druhé světové války pronásledována, velká část rodiny zahynula v koncentračních táborech. Karel Holomek vystudoval vysokou školu, obor strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně. Několik let tam pracoval jako asistent, kvůli odmítavému postoji vůči okupaci Československa byl ale z fakulty vyloučen. V letech 1982 až 1989 pracoval pro samizdatové nakladatelství.

V roce 1991 stál u zrodu Muzea romské kultury a neziskové organizace Společenství Romů na Moravě, která poskytuje sociálně-právní poradenství a terénní programy v romských lokalitách a vydává romsko-český čtrnáctideník Romano hangos. Muzeum romské kultury je od roku 2005 státní příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnou ředitelkou muzea je jeho dcera.

Karel Holomek byl předsedou Společenství Romů na Moravě a čestným předsedou Společnosti odborníků a přátel Muzea romské kultury. Byl také ředitelem Mezinárodního romského centra při Helsinském občanském shromáždění a členem vládní rady pro lidská práva. V roce 2002 obdržel medaili Za zásluhy III. stupně.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Romea / Lukáš Houdek

Štítky Holomek, úmrtí, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

PLNEJ SOUHLAS S BARONEM. PEKLO UŽ JE NYNÍ PLNÝ SFETOVANEJCH ZPĚVÁKŮ A HERCŮ, KTEŘÍ SI MYSLÍ ŽE BUDOU CELEJ ŽIVOT HR BAT PRACHY CHLASTAT, DĚVKAŘIT A POTOM JE SVATEJ PETR BUDE VÍTAT S OTEVŘENOU NÁRUČÍ A ČEKAT, ŽE BUDOU V NEBÍČKU DOTÁČET ANDĚL PÁNĚ XY - TAK JE TAM ZASE O JEDNOHO NYNÍ VÍC...

Úterý, 29. srpna 2023, 16:32Odpovědět

Baron Kocharovski

pamatuji i jeho podvody, po devadesátkách... chtěl se mít dobře, jel na "vlně DYŽGRYMYNÁCIJE" a dost mu to neslo. snad se v pekle usmaží, aby alespoň trochu spravedlnosti našel.

Pondělí, 28. srpna 2023, 14:28Odpovědět

Zemřel hlas Romů. Brněnskému aktivistovi Holomkovi bylo 86 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.