Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rumuni s bernardýny utekli z Brna dříve, než jim úřad stihl napařit pokutu

Přišli a zase odešli. Takový závěr vynesli v Brně, které si v posledních týdnech oblíbili žebrající Rumuni se smečkou bernardýnů. Zodpovědné úřady řešily záležitost měsíc a už dokonce chystaly pokutu. Chovatele nakonec nikdo nepotrestal, protože odjeli pryč a nikdo neví, kde nyní jsou.

V centru Brna bufetují Rumuni s bernardýny. Týrají zvířata, stěžují si lidé

Podřimují na dlažbě, ve vedrech lapají po dechu a znečišťují prostředí. Takový pohled se aktuálně naskýtá lidem v centru Brna, kde se povalují obří bernardýni společně s pochybnými chovateli, kteří od kolemjdoucích loudí peníze a vyhrabují...

Pohled na žebrající majitele s hekajícími psisky, která se válí na dlažbě a v horku ztěžka dýchají, se naskytl v poslední době lidem v centru moravské metropole. Na pochybné chovatele z východní Evropy si lidé stěžovali a obraceli se na městskou policii i krajské veterináře. Naposledy zvedl veřejnost ze židle případ z podchodu pod hlavním nádražím, kde se uvelebila žena s akordeonem i psí smečkou.

Inspektoři z Krajské veterinární správy (KVS) potvrdili redakci, že se případem zabývají. Naznali, že panuje podezření na týrání. Jeden z psů byl totiž viditelně podvyživený, druhý zraněný.  O situaci zpravila inspekce městkou část Brno-střed. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Dobešové úředníci zatím oficiální report od veterinářů nedostali, o případu ale ví. Dokonce chystali podniknout konkrétní kroky. Pracovníci nakonec zjistili, že otevřít přestupkové řízení je složité, jelikož majitelé jsou k nezastižení. Úřad by tak prakticky dělal sisyfovskou práci, takže s úkony čeká. 

„Situaci sledujeme a komunikujeme s pracovníky veterinární správy. Majitelé se psy patrně z Brna odjeli. Není proto možné jim oznámení o zahájení přestupkového řízení doručit. Existuje sice podle našich informací adresa v Rumunsku. Je ale otázka, zda by na případnou sankci někdo reagoval,“ sdělila Drbně Dobešová. 

Na vlastníky velkých savců nenatrefily v posledních dnech ani hlídky městské policie, která událost odeslala před zhruba čtyřmi týdny na veterinu. Podle veterinářů je řešení celé záležitosti komplikované. Rumuni totiž s hafany neustále migrují. K viděni byli také v Praze nebo Karlových Varech. Navíc inspektoři uvedli, že týrání nemá vždy podobu fyzického násilí. Případné odebrání mazlíčků je proto složité. 

Pověřeným pracovníkům a úřadům nezbývá nic jiného než doufat, že se problémoví Rumuni znovu vrátí a pověření je chytí přímo v terénu. „Strážníci by se v takovém případě zaměřili primárně na zdravotní stav zvířat a také na to, zda jsou očkována a očipována. Pokud by měli podezření na přestupek, kontaktovali by krajskou veterinární správu či policii,“ dodal Ghanem.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Rumuni, Bernardýni, Zvířata, Žebrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

týrání psů tedy "vesele" pokračuje dá! :-((( a proč by ne, rumuni se zase sbalí a odtáhnou. pokuty i tresty mají padat RYCHLE, jinak ztrácí význam i výchovný efekt.

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 14:06Odpovědět

Rumuni s bernardýny utekli z Brna dříve, než jim úřad stihl napařit pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.