Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podyjí stráží policisté na čtyřkolkách. V parku číhají na bezohledné turisty

Malebná příroda na láká na jih Moravy tisíce cyklistů i pěších výletníků ročně. Ačkoliv se loni návštěvnost Národního parku Podyjí snížila, problémy spojené s turistickým náporem zůstaly. Na dodržování řádu, který čítá například zákaz rybolovu nebo rušení klidu, dohlíží policisté a strážci parku zvlášť důkladně v létě. Na hříšníky číhají v autech a na čtyřkolkách, hlídky jezdí také na kolech či chodí pěšky.

Po výhledech na krásné přírodní scenérie v okolí kaňonu řeky Dyje touží v letních měsících tisíce turistů. Ti se ale ke krajině v národním parku často neumí patřičně chovat a nedodržují pravidla nastavená ochránci přírody. V areálu zahazují odpadky, přes zákaz rozdělávají oheň nebo se pohybují mimo vyznačené stezky.

Na lokalitu proto zejména o prázdninách dohlíží nejen strážci parku, ale také jihomoravská policie, která ve vytíženém období navyšuje počet hlídek. „Stráž přírody v terénu vykonává osvětovou a informační službu návštěvníkům a zároveň kontroluje dodržování předpisů a je při výkonu své činnosti úřední osobou,“ vysvětlila fungování policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Na neposlušné návštěvníky čekají smíšené hlídky ve složení strážce a policisty, kteří se společně pohybují buď pěšky, na kole nebo autem či na čtyřkolce.

Do Podyjí, které patří ke třem dalším národním parkům v Česku, ročně míří desetitisíce výletníků. Největší turistický nápor lokalita zaznamenalala v covidové sezoně 2020, kdy oblast přitáhla okolo půl milionu rekreantů. Společně s návštěvností se ale také zvedl počet přestupků. Nezměnilo se to ovšem ani loni, kdy do nejmenšího ze čtyř českých národních parků a zároveň jediného moravského zavítalo o pár tisíc lidí méně.

„Nejpalčivější problémy trvají i nadále. Neoprávněný vjezd motorových vozidel za zákaz vjezdu, neoprávněné vjezdy cyklistů na cesty určené jen pro pěší, odpadky na turistických cestách a v okolí přístřešků a pak také ilegální zakládání ohnišť," řekl mluvčí správy parku Radek Štěpánek.

Nejvytíženějším místem loni byla stejně jako v předchozích letech vinice Šobes. Navštívilo ji na 78 tisíc turistů, meziročně asi o pět tisíc méně. Nejméně průchodů správci zaznamenali v případě Cesty Jaroslava Krejčího, a to zhruba 10 tisíc turistů. Správa Národního parku Podyjí eviduje počet návštěvníků prostřednictvím šestnácti speciálních čidel, která fungují od roku 2010.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Jihomoravský kraj, Morava, Znojemsko, Podyjí, národní park, příroda, policie, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podyjí stráží policisté na čtyřkolkách. V parku číhají na bezohledné turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.