Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie si posvítí na video z Brna, na kterém Romové vyhrožují Ukrajincům

Na sociálních sítích se objevilo video zachycující desítky Romů v Brně, kteří se shromáždili před ubytovnou cizinců. Skupina stála před domem v brněnském Bronxu, kde poté vykřikovala různá sprostá a protiukrajinská hesla. Videem, na které upozornil zpravodajský server Seznam Zprávy, se zabývá policie. Na internetu je i další záběr, který ukazuje jen procházející dav.

Přes třicet Romů podle serveru stojí před domem v Bratislavské ulici v centru Brna a několik minut pokřikuje xenofobní hesla vůči Ukrajincům. Později se vydávají na pochod ulicemi. „K situaci zachycené na záznamu neeviduje policie žádné oznámení, ani o ní neměla doposud žádné informace. Policisté se událostí budou zabývat, vyhodnocovat záznamy a zjišťovat, jestli zachycené jednání nemá rasový podtext a nenaplňuje znaky přestupku či trestného činu," informoval mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Na druhém videu skupina lidí pomalu prochází ulicí, někteří z nich se proplétají mezi zaparkovanými vozy. Autor videa, které pořídil z okna, s jedním z procházejících na dálku krátce komunikuje o kouření marihuany. Dotyčný se ho ptá, zda nějakou nemá.

Napětí mezi Romy a Ukrajinci vzniklo v červnu v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

V centru Brna se před Janáčkovým divadlem sešla tisícovka Romů, aby uctila památku tragicky zesnulého člena komunity, kterého zavraždil muž údajně pocházející z Ukrajiny. Původně plánovanou demonstraci organizátoři odvolali kvůli strachu z...

V Krupce na Teplicku se v úterý sešlo několik stovek Romů. Demonstranti se svolali na sociálních sítích po nedělním incidentu na sídlišti. Chtěli vědět, co se přesně na sídlišti Maršov stalo a dožadovali se větší bezpečnosti. Ačkoli řečník v úvodu řekl, že nejde o protiukrajinskou demonstraci, následně se řada lidí vůči Ukrajincům vymezovala. Skupina se pak vydala k policejní služebně. Poté, co ze služebny vyšli dva zástupci demonstrantů, kterým policisté popsali incident, se účastníci akce začali kolem 19:30 rozcházet. Zasahovat policie nemusela. Napětí v Krupce vyvolal nedělní konflikt mezi několika lidmi na sídlišti. Kriminalisté obvinili z výtržnictví třiatřicetiletého muže z Moldavska.

Výtržnosti se odehrály i v Bílině na Teplicku, kam se zřejmě přesunuli někteří účastníci demonstrace v Krupce. Podle krajského policejního mluvčího Kamila Marka policie vyšetřuje události pro podezření z výtržnictví. 

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle

Drsný a podlý atak předvedla v centru Brna skupina zhruba dvaceti Romů, kteří v pondělí večer napadli dva Ukrajince. Cizinci seděli zrovna na restaurační zahrádce. Když parta rozvášněných mladíků uslyšela, že se dvojice baví východoevropským...

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě osmnácti lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala. Server Romea uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den, 2. července, protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti.

Asociace Romských občanských iniciativ Evropy adresovala ukrajinskému prezidentovi otevřený dopis, ve kterém uvádí, že roste napětí mezi Romy a uprchlíky z Ukrajiny. Viní z toho mimo jiné českou vládu, která podle asociace neumí srozumitelně komunikovat s občany.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, video, Facebook, Ukrajina, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Kania

....ono Bůh ví jak to všechno bylo.....třeba mají Rómové pravdu....no, tak se těším na výsledek naší policie

Pátek, 21. července 2023, 14:18Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, doufam, ze organy cinne v trestnim rizeni budou konat stejne jako v pripade proticikanskych demonstraci pred 10 lety!!! Ze budou merit stejnym metrem!! Další komentář je zbytecny, zdravim ????????????

Pátek, 21. července 2023, 11:49Odpovědět

Policie si posvítí na video z Brna, na kterém Romové vyhrožují Ukrajincům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.