Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle

Drsný a podlý atak předvedla v centru Brna skupina zhruba dvaceti Romů, kteří v pondělí večer napadli dva Ukrajince. Cizinci seděli zrovna na restaurační zahrádce. Když parta rozvášněných mladíků uslyšela, že se dvojice baví východoevropským jazykem, nevybíravě je napadla a volala po pomstě za mrtvého kamaráda.

Případ z pondělního večera, o kterém informovala jako první Drbna, se odehrál na Dominikánském náměstí u tamější restaurace. Kolem dvacáté hodiny šla ulicí skupinka Romů, kteří se v moravské metropoli v posledních dnech radikalizují proti Ukrajincům. Právě z východoevropské země měl podle doposud nepotvrzených informací pocházet útočník, jenž v sobotu před ohňostrojovou show nožem zabil romského mladíka a druhého zranil. 

Rozhněvaná komunita proto vyšla do ulic Brna. V ulici nedaleko obchodního centra podle svědků zaslechla ve venkovních prostorách podniku, jak se dva lidé baví rusky či ukrajinsky. Členové uskupení se okamžitě na dva cizince vrhli. Vulgárně jim nadával a zasypali nábytkem.

„Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl Drbně v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že při události nedošlo k žádnému zranění.  

„Operační středisko městské policie proto okamžitě vyslalo pět autohlídek, které se v centru Brna sjely současně s republikovými policisty. Strážníci Policii České republiky asistovali, ze strany městské policie se situace obešla bez zákroku,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem k případu.

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda

V Brně se rozhořel ostrý spor mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vyvolalo sobotní ubodání mladého Roma, jehož podle nepotvrzených informací zabil Ukrajinec. V pondělí večer vyšly do ulic skupinky lidí, kteří chtějí pochody uctít památku zesnulého...

Sobotní vražda nahrává spekulacím 

Policisté informaci o národnosti pachatele, který v sobotu zavraždil mladíka, doposud nesdělili. Odvolávají se na vyšetřování i zákon. Stejně tak nejsou známy žádné bližší skutečnosti z případu. Zvláště na internetu se pak kvůli chybějícím informacím šíří různé verze příběhu a zvyšuje se společenské napětí. Například v posledních hodinách zaplavily sociální sítě nenávistné komentáře proti Ukrajincům. Proti osočování národa, který čelí ruské agresi, se vymezily rovněž romské neziskové organizace.

„V tuto chvíli je potřeba zachovat klid a nepaušalizovat s ohledem na národnost pachatele. Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,” uvedla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Prohlášení romských organizací ale zřejmě na zažehnání napjaté situace nebude stačit. Romové chystají v následujících dnech další pochody a protesty, kterými chtějí vzpomenout na zesnulého kamaráda. Vyvrcholit mají v sobotu demonstrací u Janáčkova divadla.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto František Bavor

Štítky Brno, Ukrajina, Romové, Konflikt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

KDYŽ SE DVA PEROU - TŘETÍ SE SMĚJE! :-DDD jen ať si brikety i ukáčka rozmlátí hlavy, NIKDO JE HLEDAT NEBUDE! :-DDD a pak: je to jen JEJICH VOLBA! :-DDD

Pátek, 16. června 2023, 16:12Odpovědět

Diskutér T.

Co říká komunita na tenhle případ - z let trochu minulejších - ale jsou stejní a nic se u nich nezměnilo!!! Přesila zbila na koupališti v Dubí muže. Bazén byl plný krve, líčí svědci 8. srpna 2018 12:03 Na koupališti v Dubí na Teplicku v úterý skupina útočníků brutálně zbila mladíka. Ten se podle svědka snažil zklidnit roztržku mezi dvěma ženami. Jedna z nich předtím údajně fyzicky napadla ženu, která napomenula romského chlapce, ať v brouzdališti netopí jiné dítě. Romka podle jednoho ze svědků přiskočila a kromě sprostých a rasistických nadávek začala brutálně bít ženu, která upozornila na topené dítě. „Rány střídalo tahání za vlasy,“ líčí na Facebooku začátek incidentu jeden z přispěvatelů, který byl v v době konfliktu na koupališti s manželkou a dětmi. „Během toho zmatku jeden mladý muž, vůbec žádná vazba, vběhl do bazénu a snažil se napadené ženě pomoci. V tu chvíli už v bazénu mezi ještě pár dětmi, které nechápaly, co se děje, a křičely a brečely, byly naběhlé dvě romské ženy a dalších šest romských chlapů,“ popisuje svědek. „Ženě se v tu chvíli podařilo z bazénu utéct a všech těchto minimálně sedm lidí začalo brutálně bít kluka, co se ženě snažil pomoci. Věřte, že to bylo opravdu strašlivé,“ píše muž na Facebooku. „Běžím tam, křičím, nechte ho! Snažím se ho vytáhnout zpod nich. Najednou už kolem sebe vidím plavčíka a pár dalších takzvaně bílých chlapů,“ popisuje dále na sociální síti. Podle svědka útočníci najednou přestali mladíka mlátit a většina z nich někam zmizela. Vyražené zuby, tržné rány, zlomený nos „Vidím toho kluka, krvavě potrhanej, bez zubů, ale žije. Bazének plnej jeho krve, já ruce a nohy taky od jeho krve,“ podotkl ještě svědek. Podle mluvčího krajské záchranné služby Prokopa Voleníka sanitka odvážela z koupaliště zraněného pětadvacetiletého muže na chirurgii teplické nemocnice se středně vážnými poraněními. Lidé, kteří incident viděli, říkají, že mladík dostal mnoho ran pěstí do obličeje a měl kromě vyražených zubů a tržných ran i pohmožděnou tvář a zlomený nos. „Na místo přijely hlídky městské a státní policie, která si případ převzala. Pět mužů a jedna žena jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví,“ sdělila iDNES.cz policejní mluvčí Ludmila Světláková. Policie dosud nikoho neobvinila. Podle Světlákové zatím nic nenasvědčuje tomu, že měl konflikt rasový motiv. Vyšetřovatelé také čekají na lékařskou zprávu, protože není vyloučené, že podle rozsahu mladíkových zranění rozšíří trestní kvalifikaci i na ublížení na zdraví. „Chvíli to bude trvat, ale určitě se z toho dostane,“ řekl ve středu redakci iDNES.cz švagr zbitého mladíka Patrick von Velc. Na sociální síti Velc zveřejnil fotografie obličeje svého zbitého příbuzného po lékařském ošetření a u nich píše: „Rád bych ukázal světu, jak dopadl dobrý skutek, který včera vykonal můj švagr v Dubí u plaveckého bazénu, kde bránil napadenou ženu a pak byl sám napaden... Za mě a moji rodinu je to hrdina...!“

Středa, 14. června 2023, 17:59Odpovědět

Diskutér T.

Alice Zálešáková - díky, velice srozumitelně a lidsky řečeno - v této napjaté situaci - rozumná slova - citlivé ženy. Díky. DiskutérT.

Středa, 14. června 2023, 17:47Odpovědět

Alice Zálešáková

Vzít někomu život kvůli hlasité hudbě je hrozné. Na druhou stranu, Romové velmi často porušují pravidla všeho druhu, v šalině poslouchají nahlas hudbu, řvou, ruší ostatní cestující a nikdo si na ně většinou netroufne. Revizoři je obchází obloukem. Pokud se s někým nepohodli už v šalině a vyzvali ho na bitku, jako to rádi dělají, nemůžou se divit, že někdo výzvu přijal. Konec té bitky je strašný, to se stát nemělo. Ale kdyby se chovali slušně a neříkali si svým chováním o malér, nemuselo se to stát vůbec.

Středa, 14. června 2023, 17:01Odpovědět

Diskutér T.

Romské celebrity reagují na smrt Nikolase (†23): Vláda selhala, je hluchá a slepá, šílené! A máte publicitu zajištěnou - to budou zase Vaše koncerty vyprodaný - Víte , co je rychloumělci RR? RYCHLÁ REKLAMA - a to se právě děje!!!

Středa, 14. června 2023, 15:36Odpovědět

Miroslav Chmelíček

Klasická cikánská férovka: Kolik ti je ? Osmnáct. Nás taky

Středa, 14. června 2023, 15:05Odpovědět

David Iqrs

Mila redakce. Kde vidite Romy? Z ceho tak usuzujete? Potrebujete skoleni z demografie.

Středa, 14. června 2023, 14:37Odpovědět

Vlastimil Krátký

no nic, pošlu další příspěvek na vybavení pro ukrajinskou armádu. Sbírka je zde:
www . zbrane pro ukrajinu . cz

Úterý, 13. června 2023, 23:35Odpovědět

Mazav Zavma

Skoda ze uz v sobotu nebudu v CR, jinak bych si zajel do Brna s vlajkou UK na "demonstraci proti nasili" ... Byl jsem tam i kdyz se demonstrovalo proti migraci a jel bych zas. V nejake ZOO u nas ted zdrhnulo nekolik opic a mozna bude vyhlaseny patrani, ale cekaji ze dostanou hlad a vrati se domu... To se dneska dejou veci :)

Úterý, 13. června 2023, 22:47Odpovědět

Anna Lavrova

Brněnská variace na Křišťálovou noc. Cikáni se vžili do role opravdu dokonale.

Úterý, 13. června 2023, 22:29Odpovědět

Roland von Wagen

"...ale musím je obdivovat za soudržnost a odvahu". Soudržně umí dělat binec. A jít v patnácti na dva, to je ta jejich odvaha.

Úterý, 13. června 2023, 21:00Odpovědět

Emil Figl

“Když nějaký zahraniční šmejd zabije někoho z nás…” Myslíte russácké asiaty a čečence kteří zabíjejí evropské Ukrajince? Však jim také posílám pravidelně peníze na zbraně, aby jim vyprášili kožichy! To je soudržnost a odvaha.

Úterý, 13. června 2023, 20:50Odpovědět

František Zika

Co za dementi tady píšou, to je k neuvěŕení! Taky nemám rád cigány příživníky, ale musím je obdivovat za soudržnost a odvahu! Sjednotí se a jdou do toho! A vy, bílí internetoví hrdinové, když tady nějaký zahraniční šmejd zabije někoho z nás, co děláte, kde jste?.? Každý drží hubu a krok. Kde je nějaká odveta, akce, shromáždění?? Tak držte hubu, idioti, můžete cigánům jen závidět!!!

Úterý, 13. června 2023, 20:33Odpovědět

František Zika

Co za dementi tady píšou, to je k neuvěŕení! Taky nemám rád cigány příživníky, ale musím je obdivovat za soudržnost a odvahu! Sjednotí se a jdou do toho! A vy, bílí internetoví hrdinové, když tady nějaký zahraniční šmejd zabije někoho z nás, co děláte, kde jste?.? Každý drží hubu a krok. Kde je nějaká odveta, akce, shromáždění?? Tak držte hubu, idioti, můžete cigánům jen závidět!!!

Úterý, 13. června 2023, 20:32Odpovědět

Emil Figl

Ukrajinci ani cikáni nemůžou za vaše pos*aný životy.

Úterý, 13. června 2023, 20:19Odpovědět

Diskutér T.

Roland von Wagen - taky SUPER PŘÍSPĚVEK - TLESKÁM. Hezkej večer všem. Zdraví DiskutérT.

Úterý, 13. června 2023, 18:35Odpovědět

Diskutér T.

Rasta Man - plnej souhlas - VYHOSTIT - JEHNĚDY - I UK - bojujte a pomáhejte vlasti!

Úterý, 13. června 2023, 18:33Odpovědět

Rasta Man

No naprosto ideální Situace. Tak poďme vyhostit všechny romáky i ukrajince a máme po problému :D

Úterý, 13. června 2023, 17:52Odpovědět

Tomáš Jedno

Odpad společnosti se neumí chovat a zaplatil za to a oni se ještě rozčilují. :D :D :D Chudák Ukrajinec

Úterý, 13. června 2023, 17:12Odpovědět

Roland von Wagen

Problém hnědohnědů je v tom, že se staletí kříží mezi sebou, rodina nerodina. Jsou zdegenerovaní jejich omezené mozky nejsou schopné kritického myšlení. Proto umí dělat jen primitivní činnosti. Souložit, chlastat, dělat binec, krást apod. Na nic víc prostě nemají kapacity.

Úterý, 13. června 2023, 17:10Odpovědět

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.