Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda

V Brně se rozhořel ostrý spor mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vyvolalo sobotní ubodání mladého Roma, jehož podle nepotvrzených informací zabil Ukrajinec. V pondělí večer vyšly do ulic skupinky lidí, kteří chtějí pochody uctít památku zesnulého kamaráda. Přitom mělo dojít k ostré potyčce před brněnskou radnicí, kde podle svědků zaútočila parta na Ukrajince. Konflikt rozehnali policisté a strážníci.

K ničení majetku restaurace a následné potyčce, které se zúčastnilo zhruba dvacet lidí, došlo kolem osmé hodiny večer na Dominikánském náměstí mezi kostelem svatého Michala a obchodním centrem Velký Špalíček. Na místo spěchalo několik policistů, kteří nepřehlednou situaci brzy dostali i za pomoci dvou hlídek strážníků pod kontrolu.

„Byli jsme přivolání ke konfliktu více osob. Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl Drbně policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že při události nedošlo k žádnému zranění. 


Etnický konflikt, tvrdí svědci 

Podle svědků události se mělo jednat o etnický konflikt, jak napsal na sociálních sítí i například brněnský zastupitel Adam Zemek (Piráti). Skupinky tvořené kamarády a známými tragicky zesnulého Roma se v pondělí vydaly do centra Brna, aby zavzpomínaly na přítele. Přitom měli mnozí členové vyřvávat nesnášenlivé výroky typu „Smrt Ukrajincům“. Právě z východoevropské země měl pocházet útočník, který v sobotu údajně kvůli příliš hlasité hudbě ubodal mladíka na zastávce nedaleko Brněnské přehrady. Druhá oběť ataku vyvázla se zraněními v nemocnici. 


Chystají se protesty

Policisté informaci o národnosti pachatele doposud nepotvrdili. Odvolávají se na vyšetřování i zákon. Stejně tak nejsou známy žádné bližší skutečnosti z případu. Napětí přitom ale roste. Například v posledních hodinách zaplavily sociální sítě nenávistné komentáře proti Ukrajincům. Romové navíc chystají v následujících dnech další protesty. Vyvrcholit mají v sobotu demonstrací u Janáčkova divadla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Zemek

Štítky Brno, Strážníci, Ukrajinci, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

V temném světě se ztrácíš, Marie Glanczová,
Tvá smutná duše už dávno se skrývá.
Oči, zamlklé plameny, ztratily svůj lesk,
Tvé srdce, ztuhlý kámen, pumpuje jen vztek; Marie Glanczová, tvá duše v temnotě krvácí,
Smutek tě dusí, jsi ztracená a zraňovaná.
Tvé oči ztratily záblesk radosti a světla,
Tvá bolest je ošklivá, temná a beznadějná.

Úterý, 13. června 2023, 21:17Odpovědět

Marie Glanczová

až po tobě Emile, každý jsme nějaký-někdo dezolát někdo něco horšího

Úterý, 13. června 2023, 20:59Odpovědět

Emil Figl

Nejvíc chránění jsou dezoláti jako např. Marie Glanczová. Jinde by už takový omyl genetiky dávno utratili.

Úterý, 13. června 2023, 20:25Odpovědět

Vladimír Malý

Marie Glanczová : United Kingdom

Úterý, 13. června 2023, 17:23Odpovědět

Marie Glanczová

KTERÁ SKUPINA JE U NÁS VÍC CHRÁNĚNÁ-CIGÁNI NEBO UKÁČKA ?

Úterý, 13. června 2023, 16:27Odpovědět

Diskutér T.

Ex Br - se vším musím jen souhlasit - rozumný názor inteligentního a myslícího člověka - přeji nejen Vám, ale i ostatním čtenářům pokojný a klidný den. PS: Kdyby lidé více hledali Boha a jeho lásku, bylo nám všem líp na tomto světě.

Úterý, 13. června 2023, 15:31Odpovědět

Ex Br

S touto menšinou jsem se potkával v Brně "jenom" 40. let, a i tak si nejsem jist, zda můžu něco hodnotit. Také se mě nelíbí chování některých z nich, hlavně v souvislosti s případy zneužívání sociálního systému a fronty u "korýtka" na Křenové, mě vždycky spolehlivě zvednou tlak, ale pravda je, že v ten moment je mě jedno kdo tam v té frontě stojí a jak vypadá, protože když můžou stát ve frontě tak můžou i makat, to je můj názor. Další věc jsou na mnohých místech v Brně NO-GO zóny, kde se snad bezpečně necítí ani sami. To je věc, kterou vnímám značně negativně a nelíbí se mě, protože to z mého pohledu Brno tak nějak zmenšuje a odcizuje. To ale v žádném případě nemůže být důvodem, abych v případě incidentu mezi nějakým jednotlivcem nebo pár lidmi z této komunity jim automaticky dával vinu nebo se jich naopak zastával. To stejné platí i o "uprchlících" z Ukrajiny, respektive Ukrajincích obecně, protože ti tady s námi žijí a pracují desítky let, tam však osobně mám naopak pozitivní zkušenosti, a opět si netroufnu hodnotit, zda jsou v tomto konkrétním případu incidentu ti hodní anebo ti zlí. Nejsou známa všechna objektivní fakta, pouze je jisté, jak to dopadlo, ale na základě informací, co se doposud objevily v médiích nemůže nikdo objektivně říct, kdo si začal, jak to proběhlo a zda to byla sebeobrana nebo útok. To, že někdo leze do ulic a tam vykřikuje svoje domněnky a nějaká přesvědčení, je podle mě zneužívání situace, protože v momentu incidentu proti sobě stáli konkrétní lidé s konkrétními důvody a nebylo to střet nějakých komunit nebo kultur, jak se to teď snaží kde, kdo prezentovat.

Úterý, 13. června 2023, 15:14Odpovědět

Baron Kocharovski

A TAK TO OSLAVÍME, ne?! :-DDD

Úterý, 13. června 2023, 14:06Odpovědět

Marie Glanczová

Ex Br a vy žijete v Brně? Nikdy jste se nesetkal s touto menšinou? Jsou teď chráněny obě strany-jak z toho ven

Úterý, 13. června 2023, 14:00Odpovědět

Ex Br

Pravděpodobně u toho nikdo z diskutujících nebyl, objektivně ještě nic vyšetřeno nebylo, takže se s jistotou neví kdo to byl, proč to vzniklo, jako to vzniklo, jestli to byla sebeobrana nebo útok .... ale na základě úvah a spekulací z neověřených zdrojů se tady odsuzují skupiny lidí a pořádají demonstrace. Nejnižší pudy na všech stranách se dostávají na povrch. Už začínám chápat těžko pochopitelné, jak "normální, obyčejní" lidé páchali pogromy na Židy ... asi taky měli "zaručené" informace co komu udělali.

Úterý, 13. června 2023, 13:18Odpovědět

Diskutér T.

Tam kdyby se strhla raději HROMADNÁ BITKA O LOPATU NA PRÁCI!!!!!! Podívejte se někdy, jaký mají pupky - Ti nepřízpusobivý - chtěli poslouchat prá na plný pecky tu svoji muziku v šalině Ti nepřízpusobivý - a ještě hulit za jízdy, kde cestovali i rodiny s děckama - dalšího bych potrestal šalináře - má tam web kameru a co udělal? Bál se - zalezlej v tej svej boudě - MAKAT MAKAT A MAKAT - to se jim zase něco nyní "hodí do krámu" - PROTESTY A OHÁNĚT SE DISKRIMINACÍ - Kdo po těch protestech má uklízet ten bordel, co po Vás v ulicích zůstává - TAM VEZMĚTE BRIČKY A MAŽTE NĚCO DĚLAT, MÍSTO POSTÁVÁNÍ PŘED ÚP a čekáním na podporu!!!!

Úterý, 13. června 2023, 12:21Odpovědět

Marie Glanczová

jak se někdo může zastávat cigánů? jsou to odporní hnědí nefachčenka a žebráci dávek. Dvakrát mě přepadli syna když šel z noční, samozřejmě 2-3 na jednoho, když šel syn ohlásit na policii -tak ti se mu jen vysmáli. Tak co dělájí policajti proti nim-úplný h...teď dostali to co sami dělají běžně a budou stávkovat a řádit dál parchanti, policie bude dál jen přihlížet

Úterý, 13. června 2023, 12:07Odpovědět

Pavel Jaroš

Soudruhu Janovský, zatím bude stačit, když odtáhnete vy! Děkuji

Úterý, 13. června 2023, 12:04Odpovědět

Zuzana Hametová

omluva....myslela jsem pana Janovského....

Úterý, 13. června 2023, 12:03Odpovědět

Zuzana Hametová

To jistě neznamená, pane Fígl...to je odsouzení hodné a já doufám, že bude stejným metrem měřeno co se trestu týče, jako jakékoli jiné píchnutí nožem jiných "našich" negramotů...

Úterý, 13. června 2023, 12:02Odpovědět

Michal Janovský

Vážený pane Fígl,to neznamená že nějaký jednoduchý negramot z východu hned do někoho píchne nůž, že pane Fígl.

Úterý, 13. června 2023, 11:56Odpovědět

Michal Janovský

Tak za prvé, dámy a pánové,nejsou to cigoši, verbež atd co zde píšete,jsou to Romové a jsou naši,ukrajinci sem přitáhli a zneužívají naší dobroty, takže jestli se jim to nelíbí, můžou táhnout zpátky.

Úterý, 13. června 2023, 11:47Odpovědět

Emil Figl

Již jsem slyšel z několikavěrohodných zdrojů, že ten Ukrajinec se údajně zastal bílé Češky, kterou napadla skupina Romů v tramvaji. Policie by to měla momentálně řešit jako přiměřenou obranu. To jenom pro všechny dezoláty, chcimíry a nácíčky, kteří se najednou začali kamarádit s cikány a pořádat protiukrajinské demonstrace. (Ale chápu - vy byste nechali mladou dívku raději hromadně znásilnit, protože CHCETEMÍR)

Úterý, 13. června 2023, 11:24Odpovědět

Pavel Jaroš

Cigoši zas vyskakujou?

Úterý, 13. června 2023, 11:00Odpovědět

Karel Suchý

Cikáni každý den spáchají stovky trestných činů. Ty ať drží hubu a jsou rádi že tu mohou s námi žít.

Úterý, 13. června 2023, 10:06Odpovědět

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.