Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda

V Brně se rozhořel ostrý spor mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vyvolalo sobotní ubodání mladého Roma, jehož podle nepotvrzených informací zabil Ukrajinec. V pondělí večer vyšly do ulic skupinky lidí, kteří chtějí pochody uctít památku zesnulého kamaráda. Přitom mělo dojít k ostré potyčce před brněnskou radnicí, kde podle svědků zaútočila parta na Ukrajince. Konflikt rozehnali policisté a strážníci.

K ničení majetku restaurace a následné potyčce, které se zúčastnilo zhruba dvacet lidí, došlo kolem osmé hodiny večer na Dominikánském náměstí mezi kostelem svatého Michala a obchodním centrem Velký Špalíček. Na místo spěchalo několik policistů, kteří nepřehlednou situaci brzy dostali i za pomoci dvou hlídek strážníků pod kontrolu.

„Byli jsme přivolání ke konfliktu více osob. Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl Drbně policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že při události nedošlo k žádnému zranění. 


Etnický konflikt, tvrdí svědci 

Podle svědků události se mělo jednat o etnický konflikt, jak napsal na sociálních sítí i například brněnský zastupitel Adam Zemek (Piráti). Skupinky tvořené kamarády a známými tragicky zesnulého Roma se v pondělí vydaly do centra Brna, aby zavzpomínaly na přítele. Přitom měli mnozí členové vyřvávat nesnášenlivé výroky typu „Smrt Ukrajincům“. Právě z východoevropské země měl pocházet útočník, který v sobotu údajně kvůli příliš hlasité hudbě ubodal mladíka na zastávce nedaleko Brněnské přehrady. Druhá oběť ataku vyvázla se zraněními v nemocnici. 


Chystají se protesty

Policisté informaci o národnosti pachatele doposud nepotvrdili. Odvolávají se na vyšetřování i zákon. Stejně tak nejsou známy žádné bližší skutečnosti z případu. Napětí přitom ale roste. Například v posledních hodinách zaplavily sociální sítě nenávistné komentáře proti Ukrajincům. Romové navíc chystají v následujících dnech další protesty. Vyvrcholit mají v sobotu demonstrací u Janáčkova divadla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Zemek

Štítky Brno, Strážníci, Ukrajinci, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

konečně dostali cigáni ochutnat svoji polívečku....to co si tady dovolují je přes čáru. A budou stávkovat-chacha

Úterý, 13. června 2023, 09:37Odpovědět

Roland von Wagen

Smradlaví hnědohnědi vyřvávají něco o smrti pro někoho?! Ať se ty hovada chovají slušně a nebude problém. Jsem rád, že jsou tu Ukrajinci. Ti se od těch bezcenných hovad jen tak šikanovat nenechají.

Úterý, 13. června 2023, 09:35Odpovědět

Zuzana Hametová

Je naprosto ubíjející slyšet ze všech světových stran, jací jsme všichni rasisti a jak se v naší zemi Romům ubližuje a špatně se s nimi zachází atd....můj názor je, že se v naší zemi o Romy tak hezky staráme, že se jim ani nikam jinam nechce, protože kdo by je také kde chtěl s tím jejich chováním mít a živit. (a za to by měli všude smekat klobouk naší zemi a ne nás takhle známkovat) - přesto - je škoda každého zmařeného života.

Úterý, 13. června 2023, 09:34Odpovědět

Jiří Kadlec

Jsem velice zvědavý jak to dopadne.Příslušník Ukrajinského etnika přeci nemůže jen tak ubodat příslušníka Romského etnika a Romové ve svých protestech nemohou požadovat odchod Ukrajinců zpátky domů,když jak je známo jsou Ukrajinci postiženi válečnými operacemi RF.Co se týče majority?Když se dva perou,třetí má z toho užitek.

Úterý, 13. června 2023, 09:02Odpovědět

Jaroslav Benda

Asi maji vsichni nahradni volno,chudaci udreny

Úterý, 13. června 2023, 08:31Odpovědět

Michal Bříza

Opravdu je zajímavé, jak Romové se vždy domáhají svých práv, křičí rasová diskriminace a podobně. Ale, že se rasismu dopouští i Romové o tom se už nemluví viz příklad. V obci Petrohrad byl napaden Jiří Beran a to jen proto že romská dcera které je 14.let nadávala invalidnímu otci a k tomu samoživiteli do sráčů a dědků plesnivých, místo aby se rodina omluvila tak ho přepadla doma a tam ho otec a bratr jmenvané dcery rodina Karaszů skopala, tři roky předtím skopali pomalu 80.letého důchodce pana Hubku a to vždy proto, že jim člověk řekne pravdu, pan Beran má trvalé následky, ochrnutá tvář a velké psychické problémy, celou dobu útoku slyšel, že tam uhoří i s tím parchantem, že uvidí cikánskou válku a nebo že ho zlikvidují i s parchantem, že pokud to oznámí policii tak ho oddělají i s tím parchantem. Sice celou věc řeší Policiie ale jak asi může být vychovávané dítě kterému Romský otec celou dobu hustí do hlavy, že Gádžové se musí mlátit a vraždit a jen Cikáni jsou elita, zde vidíme jasnou rasovou diskriminaci na ruby. Toto už nikdo neřeší, jen slyšíme jak je Romům ubližováno. ale že oni sami se chovají jak s prominutím dobytek, to už nikdo neřeší.

Úterý, 13. června 2023, 08:15Odpovědět

Jiří Beránek

Kam jdete? Že by do práce? To dost pochybuju.

Úterý, 13. června 2023, 08:13Odpovědět

Klokan Skokan

V Brně prý chystají demonstraci. Skandovat na ní budou: "Chceme práci".
Připadá vám to jako velká Sci-fi? Tak raději končím, než mi vypnou wi-fi.

Úterý, 13. června 2023, 08:12Odpovědět

Jiří Velešík

Kdo to byl ,cikán černý cikán ! To ze jsou příliš hluční ,nemůže byt důvod k pobodani nožem ,ale taková jedna pres drzku hodně pomůže !

Úterý, 13. června 2023, 08:01Odpovědět

Michal Janovský

Chudák Rom,bylo to určitě úkáčko, teď jim ROMOVÉ natrhnou zádel.

Úterý, 13. června 2023, 07:23Odpovědět

Ludwig Puncochar

Cigáni, kteří i 5-tileté dcery nabízejí k prostituci, napadli v tramvaji mladou holku, Ukrajinec se ji zastal a cigán dostal, co zasloužil. Cigánskou lůzu by měla rozehnat policie nejtvrdšími prostředky.

Úterý, 13. června 2023, 07:20Odpovědět

Zdeněk Vintr

Když se dva perou, třetí se směje, že smějící se bestie!

Úterý, 13. června 2023, 07:17Odpovědět

Duchan Kindarhaz

Koukám že ukáčkám začínají v Brně krušné časy,,cikáni vždycky drželi při sobě.Oko za oko,zub za zub..

Úterý, 13. června 2023, 06:28Odpovědět

Diskutér T.

Tam kdyby se strhla raději HROMADNÁ BITKA O LOPATU NA PRÁCI!!!!!!

Úterý, 13. června 2023, 01:47Odpovědět

Ladislav Strnad

Hej cygan - občas vás mám rád !!!

Úterý, 13. června 2023, 00:24Odpovědět

Martin Koláček

"Etnický konflikt, tvdí svědci" Co to svědci dělají?

Pondělí, 12. června 2023, 22:55Odpovědět

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.