Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle

Drsný a podlý atak předvedla v centru Brna skupina zhruba dvaceti Romů, kteří v pondělí večer napadli dva Ukrajince. Cizinci seděli zrovna na restaurační zahrádce. Když parta rozvášněných mladíků uslyšela, že se dvojice baví východoevropským jazykem, nevybíravě je napadla a volala po pomstě za mrtvého kamaráda.

Případ z pondělního večera, o kterém informovala jako první Drbna, se odehrál na Dominikánském náměstí u tamější restaurace. Kolem dvacáté hodiny šla ulicí skupinka Romů, kteří se v moravské metropoli v posledních dnech radikalizují proti Ukrajincům. Právě z východoevropské země měl podle doposud nepotvrzených informací pocházet útočník, jenž v sobotu před ohňostrojovou show nožem zabil romského mladíka a druhého zranil. 

Rozhněvaná komunita proto vyšla do ulic Brna. V ulici nedaleko obchodního centra podle svědků zaslechla ve venkovních prostorách podniku, jak se dva lidé baví rusky či ukrajinsky. Členové uskupení se okamžitě na dva cizince vrhli. Vulgárně jim nadával a zasypali nábytkem.

„Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl Drbně v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že při události nedošlo k žádnému zranění.  

„Operační středisko městské policie proto okamžitě vyslalo pět autohlídek, které se v centru Brna sjely současně s republikovými policisty. Strážníci Policii České republiky asistovali, ze strany městské policie se situace obešla bez zákroku,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem k případu.

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda

V Brně se rozhořel ostrý spor mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vyvolalo sobotní ubodání mladého Roma, jehož podle nepotvrzených informací zabil Ukrajinec. V pondělí večer vyšly do ulic skupinky lidí, kteří chtějí pochody uctít památku zesnulého...

Sobotní vražda nahrává spekulacím 

Policisté informaci o národnosti pachatele, který v sobotu zavraždil mladíka, doposud nesdělili. Odvolávají se na vyšetřování i zákon. Stejně tak nejsou známy žádné bližší skutečnosti z případu. Zvláště na internetu se pak kvůli chybějícím informacím šíří různé verze příběhu a zvyšuje se společenské napětí. Například v posledních hodinách zaplavily sociální sítě nenávistné komentáře proti Ukrajincům. Proti osočování národa, který čelí ruské agresi, se vymezily rovněž romské neziskové organizace.

„V tuto chvíli je potřeba zachovat klid a nepaušalizovat s ohledem na národnost pachatele. Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,” uvedla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Prohlášení romských organizací ale zřejmě na zažehnání napjaté situace nebude stačit. Romové chystají v následujících dnech další pochody a protesty, kterými chtějí vzpomenout na zesnulého kamaráda. Vyvrcholit mají v sobotu demonstrací u Janáčkova divadla.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto František Bavor

Štítky Brno, Ukrajina, Romové, Konflikt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beránek

Nikdo neví jak to bylo, ale tlupy makaků mají ve všem jasno a budou napadat každého kdo se jim znelíbí, ničit při tom cizí majetek a vše budou zdůvodňovat tím, že oni jsou ti utlačovaní. Samozřejmě to budou dělat pouze když budou v potřebné přesile jak jsme u nich po léta zvyklí. V sobotu bude v Brně veselo.

Úterý, 13. června 2023, 16:54Odpovědět

Diskutér T.

Není zde nikde ani řádek o tom, KDO TU ŠKODU UHRADÍ - BEZDÚVODNÁ DEMOLICE OD NEFACHČENKŮ, CO DOKÁŽÍ DĚLAT JEN BORDEL - HULÁKAT A ŘVÁT V ŠALINÁCH S JEJICH VČEMVNUCUJÍCÍ CIMBÁLOVOU MUZIKOU!!!!! To je divení, že někdo vzal SVOJI OBRANU DO SVÝCH RUKOU!!!!!!

Úterý, 13. června 2023, 15:20Odpovědět

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.