Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V centru Brna demonstrovali Romové. Volali po potrestání útočníka i demisi vlády

, aktualizováno 17. června 2023, 19:33

V centru Brna se před Janáčkovým divadlem sešla tisícovka Romů, aby uctila památku tragicky zesnulého člena komunity, kterého zavraždil muž údajně pocházející z Ukrajiny. Původně plánovanou demonstraci organizátoři odvolali kvůli strachu z násilí, shromáždění vnímá komunita spíše jako pietní akt. Na pódiu se ale i tak střídají řečníci, mnozí požadují demisi vlády a tvrdé potrestání útočníka.

Romové a další lidé, kteří chtěli vyjádřit podporu komunitě se sešli před Janáčkovým divadlem kolem druhé hodiny odpoledne. Mladý muž zemřel poté, co ho minulou sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Podle nepotvrzených informací to byl Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce a komunitu rozdělilo. Pietu vyjádřili na společném setkání Ukrajinců a Romů i lidé v Praze na Staroměstském náměstí.

Prostor před Janáčkovým divadlem se postupně zaplnil, přisla zhruba tisícovka lidí. Příchozí zapalovali svíčky u pietního místa s fotografii zavražděného mladíka. Na pódiu se střídali řečníci, kteří žádali tvrdé potrestání pachatele, apelovali na vládu, aby řešila situaci s Ukrajinci a mnozí kritizovali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za údajné přátelství s banderovci. Následně dorazily také skupiny lidí s moravskými i českými vlajkami a Romové skandovali hesla jako „My jsme Češi!“. 

Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. To se některým Romům nelíbilo a vznikaly spory.  „Co se stalo, udělal jednotlivec, nesmíme odsuzovat celou komunitu. Jak nás oni odsuzují, to dělat nebudeme," prohlásil v Brně směrem k davu za organizátory Jozef Daniel. Zatímco ale Daniel opakovaně vyzýval lidi, aby poklidně zavzpomínali, část přítomných dávala najevo nesouhlasné emoce.

Je to demonstarace, tvrdí odborník 

I když měla být akce pouhým pientním setkáním, dorazilo na ni velké množství lidí, kvůli čemuž připomínala spíše demostraci. „Není to čistě piektní akt, samozřejmě je tady pietní místo, zapalují se svíčky, ale jde spíše o politickou demostraci. Zaznívají tady ostré výpady proti Fialově vládě, lidé skadují hesla jako Černí, bílí, spojme síly a dostává se jim pozitivní odezva. Je to podle mě indikátor déle trvající nespokojenosti,“ okomentoval situaci pro Drbnu politolog Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Romové, demonstrace, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

DEMONSTRACE - OSTUDA OSTUDA OSTUDA!!!

Pondělí, 19. června 2023, 07:45Odpovědět

Diskutér T.

Divím se, že nedorazila popěvovat SUPERZDAR Lucina BIKÁROVIC - jeden projev už měla a to celému národu plně stačilo a jistě by jí zatleskali její fanoušci a fenynky....

Pondělí, 19. června 2023, 07:43Odpovědět

Jan Krátký

Ostuda

Neděle, 18. června 2023, 14:58Odpovědět

Pavel Jaroš

Kdybych v té šalině byl, tak cigánům rozkopu sandál za to, jak se tam chovali. Darebáci.

Neděle, 18. června 2023, 10:36Odpovědět

Roland von Wagen

Ne, nejsou to Češi ani Moraváci. Pokud vím, mají svůj jazyk a vlajku. A dokonce si říkají Romové. Btw. už odsoudili své chování ve veřejném prostoru? Posypali si hlavu popelem, skončili s výtržnostmi, krádežemi a zneužíváním sociálního systému?

Sobota, 17. června 2023, 20:29Odpovědět

Jordan Novák

Chovají se na veřejnosti jak dobytek, hulí a řvou v tramvaji!

Sobota, 17. června 2023, 16:46Odpovědět

Josef Brožek

Mluví jako náckové.

Sobota, 17. června 2023, 16:40Odpovědět

Ludwig Ludwigovicz

Romové jsou v Brně doma

Sobota, 17. června 2023, 16:31Odpovědět

Zdeněk Vintr

Kolik % jich nepracuje a od mládí pobírá nehorázné příspěvky!

Sobota, 17. června 2023, 16:21Odpovědět

Peter Blažej

Kež by se takhle hrnuli každý den do práce, jako se hrnou na demostraci a na úřad práce pro dávky. Zatím vše nasvědčuje tomu, že útočníkem byl Rom, který si neuvědomil, že to není český gadžo, ale Ukrajinec, který se mu postaví. Je jen na orgánech činných v trestním řízení, aby vše objekvitně vyšetřily a hlavně nepodlehly řevu davu.

Sobota, 17. června 2023, 15:01Odpovědět

V centru Brna demonstrovali Romové. Volali po potrestání útočníka i demisi vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.