Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na jižní Moravě nasazují vychytávky proti zlodějům kol. Na bicykly natírají roztok

Se speciální technologickou vymožeností se vytasili na jižní Moravě. Strážníci nanáší na jízdní kola syntetickou DNA, podle níž dokáží zjistit, zda se je bicykl kradený. Novinku testují městské policie v Břeclavi nebo Brně a doufají, že se dopravní prostředek častěji vrátí původním majitelům.

Prevenci proti krádeži kol doporučují strážníci z Břeclavi. Mikrotečka s unikátním kódem a strukturou, která není pouhým okem vidět, pomůže v případě krádeže. Strážníci ji zájemcům bezplatně nanesou a kolo zaevidují. Značení si mohou zamluvit majitelé kol, koloběžek nebo třeba invalidních vozíků.

Mikrotečky obsahují kód DataDotDNA Technologie, obsažené v roztoku lepidla a ultrafialové složky, díky čemuž je kód vidět pod ultrafialovou lampou. „Miniaturní rozměry umožňují nanést roztok na několik míst současně. Na jízdním kole tak může být třeba hned deset, za běžných okolností neviditelných, bodů. Jejich jedinečný kód zadají strážníci do databáze a v případě, že se předmět ztratí nebo ho někdo ukradne, bude možné i nadále spolehlivě určit jeho vlastníka,“ sdělil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal. Označené kolo má navíc i nálepku informující o jeho evidenci. Strážníci kolo zároveň vyfotí, popíší a zaevidují do národního i celoevropského registru Datatag. 

Celkem pro 300 zájemců mají strážníci nakoupené sady na označení kol, které dotuje ministerstvo vnitra. Většinu sad si už Břeclavané zarezervovali, poslední zájemci však ale mají stále šanci.

Značí se i jinde

Projektu se chopili i strážníci z jiných moravských měst, registrovat kolo si lidé mohou také v Brně nebo Znojmě. Na projekt prevence proti krádežím získala Městská policie Brno dotaci 135 tisíc korun, za něž strážníci pořídili aplikační sady, svítilny, mikroskopy i rezervační systém. Od poloviny června strážníci bezplatně označí kolo Brňanům s trvalým pobytem starším patnácti let. „Nejčastěji chtějí lidé označit jízdní kolo. Jsou mezi nimi kola nákladnější, i v ceně menšího automobilu, a jsou to i kola, ke kterým mají majitelé nějaký blízký citový vztah,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Jelikož je projekt v Brně ještě v plenkách, označení se dočká prozatím jen asi 400 kol, koloběžek či jiných kompenzačních pomůcek. „Vnímáme, že tento projekt má u uživatelů velmi pozitivní odezvu. Pokud bude zájem v dalších měsících konstantní, je určitě na místě uvažovat o pokračování,“ doplnil Ghanem.

Z posledních dostupných dat Policie České republiky vyplývá, že v květnu tohoto roku v Jihomoravském kraji došlo ke krádeži 146 kol celkem za téměř tři a půl milionu korun. Prevence by měla zvýšit šance na vrácení kola majiteli.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky forenzní značení, krádež, prevence, Břeclav, Brno, Jihomoravský kraj, Městská policie, jízdní kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě nasazují vychytávky proti zlodějům kol. Na bicykly natírají roztok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.