Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě skončí třetina pracovišť finančního úřadu. Ostrouhají menší města

S šesti pracovišti finančních úřadů se budou muset rozloučit lidé na jižní Moravě. Ministerstvo financí se k jejich uzavření rozhodlo na základě analýzy využívání jednotlivých poboček. V kraji zruší například pracoviště v Ivančicích či Tišnově na Brněnsku.

K uzavření vybraných pracovišť po celé České republice přistoupí ministerstvo od 1. července. Na seznamu, který dnes zveřejnilo, se nachází celkem sedmasedmdesát rušených poboček. Šest z nich spadá pod jižní Moravu. Změna zasáhne Bučovice a Slavkov na Vyškovsku, Ivančice a Tišnov na Brněnsku, Mikulov na Břeclavsku a Moravský Krumlov na Znojemsku.

„Zrušena budou zejména pracoviště, jejichž služby jsou ze strany veřejnosti podle provedené analýzy nejméně využívány nebo v praxi zajišťují především služby podatelny. V současné době již šestapadesát těchto pracovišť funguje v omezeném režimu dva dny v týdnu se dvěma zaměstnanci, kteří na dané místo dojíždějí ze svých stálých pracovišť," informovalo v tiskové zprávě Ministerstvo financí České republiky.

Aby lidé nepřišli o služby úřadů, zajistí Finanční správa rozšíření výjezdů do potřebných obcí. S výjezdními pracovníky se tamní klienti potkají zejména v lednu a březnu, kdy se podává nejvíce daňových přiznání. V Jihomoravském kraji zůstane po červencovém rušení v provozu jedenáct pracovišť finančních úřadů. „Cílem je větší efektivita Finanční správy a samozřejmě i úspory pro stát v příštích třech letech ve výši až 150 miliónů korun – to vše při zachování kvality a dostupnosti služeb finančních úřadů pro občany a firmy,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Od snížení počtu poboček si ministerstvo slibuje také zlepšení elektronické komunikace s veřejností. „Finanční správa bude mít méně kamenných pracovišť, plánujeme však posílit možnosti osobní komunikace daňových subjektů s pracovníky finančních úřadů a zajistit jim efektivní pomoc a podporu při plnění jejich daňových povinností,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Zpráva o rušení územních pracovišť finančního úřadu přišla nedlouho poté, co se veřejnost dozvěděla o konci stovek poboček České pošty. Jen v Brně se od července uzavřou přepážky dvanácti z nich. Proti rozhodnutí protestují představitelé městských částí i veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce

Štítky finanční úřad, ministerstvo financí, rušení, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

na ÚP je teď navíc 500000 nových "zákazníků" a vláda zmenší počet pracovníků...to je neuvěřitelné - teď budou bitky ua a cigošů na ÚP každý den. Nezávidím pracovnicím těchto úřadů.

Středa, 12. dubna 2023, 10:07Odpovědět

Na jižní Moravě skončí třetina pracovišť finančního úřadu. Ostrouhají menší města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.