Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští skauti vyrábí pro Ukrajinu speciální svíčky, které zahřejí i lidem ohřejí jídlo

Přiložit ruku k dílu a pomoct lidem z Ukrajiny se rozhodli brněnští skauti. Ve svém volném čase vyrábí pro Ukrajince speciální svíčky v plechovce, které hoří několik hodin a ohřejí jídlo i vodu. Svíčky lidem z východoevropského státu pomohou v případě výpadku elektřiny.

Nápad na výrobu svíček dostali čeští skauti při debatách s ukrajinskými soukmenovci, kteří návrh uvítali. Po ruských útocích se totiž stává, že domácnosti zůstanou bez proudu. Lidé jsou tak odkázaní na alternativní zdroje světla a tepla. Takovými jsou jsou právě speciální svíčky v plechovkách. Výrobek hoří až sedm hodin a na rozdíl od klasických svíček obsahují karton. Jsou proto těžší a vydrží více než klasické produkty. Pro místní představují užitečnou pomůcku pro každodenní život. Nejen že je zahřejí, ale také uživatelům poslouží k ohřátí pokrmu nebo vody.

„Vyrobit tyto svíčky není těžké, a když se vyrábí ve velkém množství, jde to velmi rychle,“ řekl Drbně skaut Vít Burian, který má v Brně celou akci na starosti. Na setkáních se pravidelně schází deset až patnáct dobrovolníků.

Vyhlašují sbírky

Materiál na svíčky se skauti se snaží získat z veřejné sbírky. „Největší nouze je o plechovky, těch máme málo. Naopak hodně lidí nosí karton a vosk,“ řekl Burian.  Kromě parafínu, kartonu a jiných surovin ocení organizátoři i již hotové speciální svíčky. Návod na jejich výrobu je totiž veřejně přístupný na webu skautu. Zapojit se tak může každý.

Podle Buriana je zájem o sbírku kolísavý, ale postupně roste, proto by organizátoři akci rádi prodloužili až do konce měsíce. Sběrné místo ale nejspíš přesunou do prostor organizace Vesna, kde samotné svíčky vyrábí.

Zatím mají možnost lidé dary nosit do Skautského institutu na Moravském náměstí. Dopravu na Ukrajinu následně zajistí mezinárodní organizace Rotary. „Velká dodávka odjede na Ukrajinu ve čtvrtek, ale svíčky posíláme od začátku sbírky i průběžně, část už je tedy na Ukrajině,“ uvedl Burian.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Burian

Štítky Ukrajina, skaut, sbírka, svíčky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak to jsou opravdu šikovní - taková pomoc se opravdu cení, že dokáží ve volném čase něco dělat pro druhé a NE NIČIT VĚCI, JAK NĚKTEŘÍ ZHOVADILÍ MLADÍCI - NĚKDY I MLADICE - POD VLIVEM CHLASTU A DROG Z ROZMARU V BRNĚ!! SKAUTÍCI - DOBREJ VZOR PRO MLADÉ!!! Kdy se konečně dočteme, že i pionýrská skupina něco dobrého vykonala......

Středa, 15. února 2023, 07:40Odpovědět

Brněnští skauti vyrábí pro Ukrajinu speciální svíčky, které zahřejí i lidem ohřejí jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.