Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za vánoční stromky si Češi připlatí. Prodejci se bojí levné konkurence ze zahraničí

Kvůli zvyšujícím se cenám energií, dopravy i hnojiv si Češi letos připlatí za vánoční stromečky. Sdružení pěstitelů vánočních stromků očekává nárůst cen oproti loňsku až o patnáct procent. Tuzemské pěstitele trápí také levná zahraniční konkurence.

Prodej vánočních stromků startuje po celé republice již tradičně s počátkem prosince. „Lidé si letos za smrk či jedli připlatí asi o deset až patnáct procent více oproti loňskému roku. Pěstitelé přirozeně museli zvýšit ceny. Dražší jsou energie, pohonné hmoty, hnojiva a vybavení potřebné pro pěstování,“ sdělil Drbně mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Drahých stromků se bojí také prodejny jehličnanů v Brně. „Malé stromy, jmelí a různé ozdoby jsou sice dražší jen o pár korun, zatím k nám ale od pěstitelů neodrazily velké vánoční stromy, u kterých se obáváme vyšších cen,“ svěřila Drbně brněnská prodejkyně stromků, která jehličnany prodává na Komenského náměstí.

Až osmdesát procent lidí v Česku si domů na Vánoce pořizuje jedli kavkazskou, jejíž cena se bude letos pohybovat mezi 690 až 990 korunami. Druhý nejoblíbenější je potom smrk pichlavý, který si v obýváku zdobí kolem deseti procent Čechů a Moravanů. Za smrk lidé zaplatí 350 a 450 korun. Dalšími populárními stromky bývají tradičně smrk ztepilý nebo borovice.

Levná polská konkurence

Kromě vysokých cen trápí pěstitele také zahraniční cenová konkurence z Dánska a Polska. „Jsou to většinou mnohem méně kvalitní stromky než ty naše české. Především Poláci pak stromy prodávají za výrazně levnější částky a Češi je kupují ve velkém, i když jim nevydrží dlouho. O naše stromky kvůli tomu není takový zájem,“ doplnil Valdman.

Brňané kupují jedličky v květináčích

Vánočních stromků sice zatím moc domácností nemá, v Brně si ale lidé už teď oblíbili jedličky v květináčích. V dobročinných obchodech Nadace Veronica si je zatím pořídila více než stovka brněnských domácností. „Loni si lidé přišli pro skoro osm set kusů jedliček, podobný zájem očekáváme i letos. Již třetím rokem nabízíme i dárkový certifikát na vysazení jedličky, popularita podobných typů dobročinných dárků totiž dlouhodobě roste,“ uvedla ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vánoce, vánoční strom, energie, růst cen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vánoční stromky si Češi připlatí. Prodejci se bojí levné konkurence ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.