Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tisíce lidí v Brně vítaly svatého Martina. Rozlil jim první letošní víno

Ať žije svatý Martin, znělo brněnským náměstím Svobody, kde slavnostním otevřením požehnané lahve začal největší svatomartinský košt v republice. Na centrální ploše moravské metropole se shromáždily tisíce lidí, kteří sledovaly průvod a připily si na svátek patrona vinařů.

Svatého Martina, jehož po roce znovu ztvárnil brněnský herec Martin Sláma, tradičně doprovázel na náměstí Svobody několik metrů dlouhý průvod. Chasa vyrazila od katedrály svatého Petra a Pavla, kde pětilitrová láhev dostala požehnání. Za doprovodu zpěvu, tance a zvídavých kolemjdoucích s chytrými telefony dorazila skupina na Svoboďák před jedenáctou hodinou, aby s odbitím pravého brněnského poledne otevřeli první láhev letošního vína. 

Na patrona vinařů čekaly v Brně tisíce lidí. Ti nejšťastnější dokonce dostali decku přímo od Martina, který rozlíval sledujícím červené svatomartinské z pětilotrovky.  „Troufám si říct, že se letos tato vína opravdu mimořádně povedla. Vzhledem k příznivému průběhu sezony budou lehčí s nižším obsahem alkoholu a tradičně svěží, aromatická a ovocitá, prostě taková, jaká mají být a jaké je máme rádi,“ sdělil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který akci organizuje.  

Nejvíce svatomartinského v historii

Svatomartinského je letos nejvíce v historii. Nejvíce zastoupena jsou tradičně bílá vína, následována růžovými a klarety a červenými víny. V tomto čeští a moravští vinaři letos vyslali na trh téměř dva a půl milionu lahví. Akce na náměstí Svobody potrvá po celý páteční den až do 18:00. Letos se událost odehrává bez opatřeních.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Svatý Martin, Oslavy, Svatomartinské, Náměstí, víno, vinařství, Jaroslav Machovec, Vinařský fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce lidí v Brně vítaly svatého Martina. Rozlil jim první letošní víno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.