Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně se pije káva potmě, netradiční podnik přibližuje svět nevidomých

Brňané si mohou vyzkoušet, jak náročný je život se zrakovým postižením. V centru města v ulici Česká zaparkovala Kavárna Potmě, kde návštěvníky v naprosté tmě obsluhují lidé se zrakovými vadami, jako je slabozrakost nebo nevidomost.

Interiér pojízdného podniku, který zvenku připomíná zrcadlovou kostku, je pro návštěvníky velkou neznámou. Autentické prostředí kávarny, v níž nejde vidět ani na krok, totiž přibližuje každodenní život nevidomých. Peníze za objednanou kávu či zákusek podpoří děti i dospělé s těžkým zrakovým postižením. 

,,Chceme ukázat vidícím, jak žijí nevidomí lidé. Jedná se o spojení dvou světů, kde jsou ale zdraví lidé výjimečně odkázaní na pomoc handicapovaných,‘‘ říká Drbně slabozraká kavárnice Paulína Mária Čulíková, která denně vítá dlouhou řadu zájemců o nevšední zážitek.

Obsluha zákazníkovi při vstupu do kavárny vysvětlí, jak netradiční podnik funguje. Ke stolu hosty posadí průvodce. ,,Kdybychom zákazníky nechali, aby šli kavárnou sami, tak by to ve tmě rozhodně nezvládli. Je potřeba mít na místě někoho, kdo je bezpečně navede,‘‘ vysvětluje Paulína s tím, že podnik bude v Brně stát až do neděle a poté se přesune do Jihlavy.

Kvůli vadám zraku jsou kavárníci odkázaní pouze na hmat a sluch, obsluhovat zákazníky jim ale problém nedělá. Neobvyklé posezení ve tmě si návštěvníci mobilního podniku pochvalují. ,,Je to opravdu zajímává a příjemná zkušenost. Člověk po celou dobu vnímá jen chuť kávy a zvuky v okolí. Zároveň jsem si uvědomila, jaké mám štěstí v tom, že vidím. Obdivuji každého, kdo má problém se zrakem a zvládá normálně fungovat,‘‘ okomentovala návštěvu kavárny Petra Byloková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kavárna, Tma, Nevidomost, Brno, káva, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se pije káva potmě, netradiční podnik přibližuje svět nevidomých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.