Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boxer, který brutálně zavraždil mladíka v Brně, stráví třiadvacet let za mřížemi

Bývalému boxerovi a fanouškovi Slušných lidí Alainu Banongovi uložil Krajský soud v Brně trest třiadvaceti let ve vězení. Muž závislý na pervitinu brutálně zavraždil mladého Tomáše O. a zranil další dvě osoby. Žalobce chtěl pro Banonga výjimečný trest minimálně pětadvaceti let, obhajoba věřila v horní hranici běžného trestu.

Tragický případ, který proměnil život mnoha lidí, se v Brně odehrál loni v sobotu 31. července. Třicetiletý Banongo si tehdy údajně vzal drogu s jiným složením, než na které byl zvyklý. Tím odstartoval celodenní řádění, při němž spáchal sedm trestných činů. „Zjevil se u mě doma a byl v hrozném stavu. Nemohl dát dohromady souvislou větu, mluvil o ohni a muži v autě. Myslela jsem si ale, že jen něco ukradl. V posledních měsících se totiž jeho závislost na drogách zhoršovala,“ popsala dění osudného dne Alainova matka Renata Banongová.

Právě Banongová má v péči boxerova malého syna. Podle ženiny výpovědi začal být Alain loni agresivnější, slovně napadal své okolí a kradl železo. V den vraždy zfetovaný odcizil motorku a dvě auta, přičemž těžce zranil prodavače autobazaru a napadl i dalšího muže. S jedním z vozů přijel ke garážím v brněnské Slatině, kde chtěl auto rozebrat. Při činu ho ale nečekaně přistihl Tomáš O., který se vzhledem k Banongově rozpoložení ocitl doslova ve špatnou chvíli na špatném místě.

Bil mladíka kladivem

Před garáží se muži dostali do konfliktu a Banongo trefil sedmdvacetiletého mladíka minimálně devětkrát nářadím do hlavy. Bezvládné tělo muže, jenž podle soudních lékařů v danou dobu ještě žil, naložil do kufru a zapálil. Vrah si na přesný průběh událostí údajně nevzpomíná kvůli vlivu drog. Při výsleších navíc tvrdil, že jej Tomáš O. napadl první. Banongo byl v době spáchání činu v podmínce za krádež.

V Brně umlátili mladíka kladivem. Policisté viní boxera a stoupence Slušných lidí

Chtěl si jen vyčistit auto, aby mohl vyjet na víkendovou projížďku. V září se měl dokonce ženit. Život sedmadvacetiletého Tomáše ale v sobotu předčasně vyhasl zřejmě po řádění zdrogovaného brněnského boxera Alaina B., který měl blízko ke...

Po zavražděném Tomášovi zůstala snoubenka, s níž na říjen 2021 chystal svatbu, a zdrcená matka. „Sedm měsíců před tím, než si úplně cizí zrůda, která nyní stojí před soudem, dovolila sáhnout synovi na život, mu umřel táta. Syn byl z jeho smrti zdrcený, ale zvládl přebrat jeho roli v naší rodině. Pak nám umřel ještě milovaný pejsek. Oba jsme to těžce nesli a Tom mě utěšoval, že máme smutné události vybrané na roky dopředu. Kéž by měl pravdu,“ napsala Hana O., jež vraždou přišla o svého jediného syna, v dopise. 

Bezohlednost vůči lidskému životu

Státní zástupce u soudu poukázal na Banongovu snahu bagatelizovat vše, co se loni v červenci stalo. „Jeho chování na místě činu nesvědčilo o tom, že by nevěděl, co dělá. Dění toho dne vnímám jako extrémní ukázku bezohlednosti vůči majetku, lidskému zdraví a lidskému životu, který byl absolutně upozaděn ve snaze jednoho jedince ukojit své potřeby,“ popsal.

Podle vyjádření předsedkyně senátu Dagmar Bordovské je výjimečný trest ve výši třiadvaceti let adekvátní reakcí na činy, které Banongo provedl. „Zároveň bude obžalovanému uložena ochranná léčba, jelikož drogy sehrály v jeho chování velkou roli. Matce i družce poškozeného pak musí zaplatit každé 1,2 milionu korun za nemajetkovou újmu,“ řekla. Jestli se některá ze stran proti rozsudku odvolá, zatím není jasné.

Banongo seděl u úterního jednání s obličejem v dlaních a při slovech státního zástupce občas zakroutil hlavou. Když dostal prostor k závěrečnému vyjádření, projevil lítost nad svými skutky. „Je mi líto, co jsem udělal. Kdybych mohl, vzal bych všechno nazpátek. Budu se s tím ale muset vypořádat sám a tížit mě to bude celý život. Teď je pro mě důležité pracovat na sobě, aby se už nic takového nestalo,“ řekl před soudem Banongo.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky napadení, vražda, krádež, alain banongo, Brno, Krajský soud v Brně, droga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boxer, který brutálně zavraždil mladíka v Brně, stráví třiadvacet let za mřížemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.