Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přispějte nám na výměnu oken, volají farníci z brněnského gotického chrámu 

Už desátým měsícem probíhá rekonstrukce kostela sv. Jakuba v Brně. Opravy chrámu se stále nechýlí ke konci, a navíc se oproti původnímu plánu prodraží o několik milionů korun. Farnost přestavbu z evropských dotací a peněz získaných od města Brna neutáhne, přišla proto s řešením. Zájemcům za příspěvek nabízí vitrážové okenní tabulky.

Zanedlouho to bude rok od zahájení přestavby gotického kostela. Rekonstrukce zahrnující obnovu střechy, krovů, oken i kamenných prvků na fasádě ale narazila na problém. „Opravy odhalily, že míra poškození je větší, než jsme na základě původních průzkumů předpokládali. Spolu se zdražováním materiálu a prací to bohužel znamená i větší náklady, a to v řádu miliónů korun,“ přibližuje situaci farář Jan Pacner.

Spouští nový web

Podle manažera projektu Aleše Toufara je potřeba k celé přestavbě přistoupit zodpovědně, aby se materiály nemusely každých 40 let obnovovat. Trámy zasaženy hnilobou a pískovec drolící se v ruce vyžadují výměnu, na kterou farnost nemá dostatek peněz. „Právě teď spouštíme webové stránky jakubovaokna.cz, kde mohou zájemci přispět na výměnu vitrážových okenních tabulek,“ vysvětluje Pacner možné východisko. Dárci mají na výběr z devíti tisíc vitráží, jedna tabulka vyjde na pět set korun a štědřejší sponzoři mohou přispět na celé rozety.

Výstava v obchoďáku

Přitáhnout pozornost na opravy budovy plánuje farnost i prostřednictvím výstavy v nákupní galerii Vaňkovka. Od 21. září do 10. října si budou moci návštěvníci nákupního centra prohlédnout šestnáct metrů vysoký model svatojakubské věže. Díky fotografií a videoprojekcí navíc uvidí, co je čeká po dokončení přestavby. Věž vysoká 42 metrů otevře brňanům zbrusu nový pohled na centrum jihomoravské metropole

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barbora Švubová

Štítky Brno, Kostel, rekonstrukce, Církev, Jan Pacner, Vaňkovka, chrám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

na výměnu oken si MUSÍTE přispět SAMI, vy černo*pr*del*níci! :-(((

Neděle, 18. září 2022, 17:35Odpovědět

Miroslav Klimeš

Restituce byly málo?

Neděle, 18. září 2022, 17:01Odpovědět

Přispějte nám na výměnu oken, volají farníci z brněnského gotického chrámu   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.