Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Savee přináší chytré technologie i do starých staveb

PR článek

Chytrá řešení, která zabraňují plýtvání energií, nemusí využívat jen moderní budovy a komplexy. Ušetřit stovky tisíc za provoz díky chytrým technologiím mohou také již stojící veřejné a komerční budovy. Řešení nabízí technologie Savee, kterou je možné instalovat za plného provozu.

Ve starších stavbách, jako jsou školy, administrativní budovy, výrobní haly či obchodní centra, se svítí až o 80 % více, než kolik je skutečně potřeba. Právě zbytečnému svícení dokáže Savee zabránit. Technologii je možné nainstalovat ke stávajícímu osvětlení, pomocí bezdrátových spínačů, senzorů intenzity osvětlení, komunikační brány a řídicího software následně dokáže ovládat celou síť.

Tvůrci projektu jsou nejvíce pyšní na to, že jde o bezdrátovou technologii. „Díky tomu je Savee určené hlavně do stávajících budov, díky čemuž máme velký záběr toho, co dokážeme v projektech pokrýt. V tom spočívá jednoduchost našeho řešení – nikde se nemusí dělat rekonstrukce, tahat kabeláž a celou instalaci můžeme realizovat v podstatě přes noc,“ uvádí Jan Pešl ze společnosti Nikatron. 

Patronkou projektu se stala influencerka Anna Marie Purič. 

Využívání po jednotlivých sekcích či světlech je možné nastavit podle využívání objektu. Světla lze ovládat v reálném čase, ale je možné osvětlení nastavit i podle různých časových scénářů budovy či přidat automatizaci. Například ve všední den se hala rozsvítí před začátkem směny, o víkendu je poté osvětlena jen využívaná část budovy. Provozovatel díky tomu nemusí platit za osvětlení prázdné místnosti. 

Savee nyní využívá například více než 20 let stará budova OC Olympia Centrum Brno. V rámci projektu se za plného provozu centra nainstalovalo řízení pro více než 450 svítidel. Technologie přinesla 34% úsporu. Správce budovy má navíc nyní veškeré osvětlení pod kontrolou a může regulovat intenzitu svícení, a zároveň tak šetří. 

„Jak rozsahem, tak tím, že jsme vyřešili problém, který v Olympii předtím měli. Jedná se skoro o 25 let starou budovu, ve které doteď chodila ochranka a do vysílačky říkala: „Už se mi tady zdá dostatek světla, můžete zhasnout,“ nebo naopak: „Už by to chtělo rozsvítit“. Naše automatizace, to je rozdíl jako mezi dnem a nocí. Osvětlení nemusí řešit ostraha, která se teď může věnovat jiným věcem. Díky tomu centru ušetříme spoustu peněz za svícení i pracovní sílu,“ vysvětluje Jan Pešl. Ten by chtěl technologii jednou dostat do kravínů a stájí.

Ovládají panel, který optimalizuje osvětlení budov.

Právě pro podobné areály je podle něj technologie určená. „Jsme si vědomi toho, že takové systémy na řízení domácnosti jsou, ale nejedná se o to, kam směřujeme. Možná v daleké budoucnosti, když už nebudeme vědět co dál, a budeme mít všechno vyvinuté, můžeme se pustit i do téhle oblasti. Teď si ale jasně uvědomujeme, že Savee je vhodné spíš pro průmysl, haly, kanceláře, ale ne pro domácnosti,“ uvádí Jan Pešl. 

Firma nyní chystá další vývoj včetně jedné zajímavé novinky. „U veřejného osvětlení pracujeme na takzvaném Nema socketu. To je taková „bambulka“ nahoře na světle. Jedná se o jinou variantu toho, co už teď máme. Jedná se o rozšíření, abychom pokryli více poptávek od světlařů, kteří to chtějí namontovat přímo na světlo, a ne na stožár, jak jsme původně plánovali,“ prozrazuje Jan Pešl a dodává, že právě veřejné osvětlení je nyní pro firmu na prvním místě pro dořešení. 

Savee je jeden z projektů, který se účastní soutěže E.ON Energy Globe. Ten oceňuje projekty, které šetří energii, chrání přírodu a inspirují.

Ohodnoť článek

Štítky startup, savee, osvětlení, úspora, chytré řešení, technologie, projekt, E.ON, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Savee přináší chytré technologie i do starých staveb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.